Европарламентът не свали имунитета на Елена Йончева

12:21, 15 фев 22 / Политика 25 1893 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Европейският парламент отхвърли искането за сваляне на имунитета на евродепутата Елена Йончева. Решението бе взето с тайно гласуване снощи, в което 418 евродепутати отхвърлиха искането, 264 го подкрепиха, а 11 се въздържаха.

Припомняме, че българската прокуратура поиска през 2019 г. имунитета на Йончева по обвинения в пране на пари и по-точно за извършени финансови операции с парични средства, присвоени от КТБ. Разследването в Специализираната прокуратура започна след сигнал от депутати. Според разследващите парите били прикривани чрез офшорна компания.

В одобрения доклад на ЕП се отбелязва, че Йончева е била изслушана от парламентарната правна комисия и че според нея искането за имунитета ѝ цели да бъде затруднена работата ѝ като политик и евродепутат. „Имунитетът ми остава, защото преследването срещу мен в България е политически мотивирано и това стана ясно в Европейския парламент. Аргументите на европейските депутати са ясни и те трябва да се отчетат от българските власти. Наказателните производства не трябва да се използват като политически бухалки - не трябва да има и минимум съмнение в това. Нужни са реформи и гаранции за безпристрастност и политическа неутралност“, коментира Елена Йончева, цитирана от bTV. 

Социалисти свалиха доверие от Елена Йончева, а тя упрекна партията във вътрешнопартийни войни

В документа се посочва, че работата на Йончева е свързана с дейността на парламентарната комисия за граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи, включително като част от делегацията, която посети нашата страна миналата есен по надзора на законността.

Отчита се, че обвиненията са били предявени от двама политически опоненти на Йончева и през 2018 г. - осем години след твърдените престъпления, без да има убедително обяснение за такова закъснение.

Елена Йончева обяви, че Нинова е знаела в аванс за делото на прокуратурата

Взима се предвид становището на Съюза на българските журналисти, че в случая става дума за посегателство срещу свободата на изразяване на политически съперник. Отчитат се данните от разпространения в български медии запис от разговор, за който приложена експертиза открива съвпадение с гласа на бившия премиер Бойко Борисов, и в който се споменава името на Йончева.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама