Тошко Йорданов: Държавата да не рекламира в частни медии

16:55, 13 фев 22 / Политика 25 1876 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Държавата да не дава пари за реклама в частни медии, или поне да ги намали значително, а обществените да не получават пари за реклама от частния бизнес. Това предложи председателят на комисията за култура в Народното събрание Тошко Йорданов в интервю за БНР.

По думите му радиото е с 52 млн. лв. напред спрямо частните конкуренти, БНТ е с 82 млн. лв. сигурен бюджет. Той напомни, че държавата насочва ресурс към частни медии чрез фондове и европрограми и това е начин на контрол. Според него, ако частна медия получава по-малко пари от държавата, ще е по свободна, а обществената като се извади от рекламния пазар, ще изпълнява обществените си функции.

Политическо вмешателство

По времето на ГЕРБ имаше директно политическо вмешателство, премиерът звънеше директно на редактори и собственици на медии, че е недоволен от това и онова. Изпълни се със съдържание фразата му за мисирките за съжаление“, каза председателят на парламентарната комисия по култура и медии, като отбеляза, че „ако освободим частните медии от държавната опека, свободата им ще зависи само от тях“. Ако журналистът не бъде притискан, ще има избор дали да е свободен или да е журналистическа мисирка“, изтъкна Йорданов и отбеляза, че темата подлежи на обсъждане с колегите му.

Предстоящите промени в СЕМ

В отговор на въпрос за предстоящите промени в Съвета за електронни медии Йорданов отговори, че проектът все още не е готов, но регулаторът от години не изпълнява функциите си и се е превърнал в политическа бухалка. Той твърди, че „с това ще се приключи“.

Журналистите да подлежат на наказателна отговорност?

По повод на предложението на члена на комисията Антония Димитрова от „Продължаваме промяната“ журналистите да подлежат на наказателна отговорност за публикуване на невярно съдържание, Йорданов отговори, че тя не е била правилно разбрана и изказването ѝ в комисията е получило неверни интерпретации извън контекста. По думите му се има предвид възможността засегнат от клевета човек да е в състояние да проследи кой е авторът на конкретната публикация, за да се обърне към съда. Той подчерта, че намерението не било законът да се ползва за гонения. Йорданов добави, че в обществените медии и сега такива правила съществуват и никоя информация не изтича в ефира анонимно, а винаги се знае кой носи отговорност.

Скърца ли коалицията? 

Попитан за това дали управляващата коалиция „скърца“, той отговори, че „коалицията би могла да почне да скърца и да се разпада, ако коалиционното споразумение не се изпълнява“. „Коалицията работи доста добре, някои неща ни се струват прекалени или недостатъчни, но има баланс между политиките на четири различни партии и това може да се окаже добре. Една политическа сила без коректив може да стъпи накриво“, поясни зам.-председателят на „Има такъв народ“, цитиран от „Дневник“.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама