Посланик Митрофанова: България не е мишена за Русия

10:09, 01 фев 22 / Политика 25 1700 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Посланикът на Русия у нас Н. Пр. Елеонора Митрофанова с първи коментар за ескалацията на напрежението и информациите, че страната се готви да нападне Украйна. Тя обясни и какво точно означава искането на Москва НАТО да се върне към границите си от 1997 г. и как това засяга България. Посланикът засегна и темата с газовите доставки и възможността за енергийна криза у нас след налагането на санкции срещу Русия. „Прекият въпрос е свързан с истерията, която се нагнетява в медиите, че Русия е събрала сили и по тайни пътеки се промъква към Украйна. Украинският президент вече каза, че не вижда никаква заплаха, секретарят на съвета по сигурността на Украйна смята, че няма опасност. Но въпреки това САЩ и Англия, преди всичко НАТО, усилено въоръжават Украйна, предават смъртоносно оръжие - нещо, което е изключително небезопасно за в бъдеще”, каза тя за напрежението по оста Русия – Украйна в ефира на Нова телевизия.

Според нея някой се опитва да провокира, ако не война, то някакви военни действия, след което може да има „много сериозни санкции”. „Русия смята за неприемлива дори мисълта за война с Украйна. Бих искала да обясня на гражданите на България, че не става въпрос изобщо за Украйна. Става въпрос за построяването на европейска система за сигурност. Украйна се използва като предлог за напрягане на обстановката и ако разгледате историята – и вие, и европейците чудесно знаете, че Украйна и Грузия бяха една червена линия за Руската федерация, след която последва този отговор”, коментира още Митрофанова.

Байдън изпраща американски войски в Източна Европа

„Важно е да се постави основният въпрос – за какво ни е на нас Украйна? За какво ни трябва да започнем война срещу Украйна? Какъв е смисълът? Какви задачи ще решим с тази война? Никакви задачи не решаваме. Украйна е наш съсед. Ние трябва да живеем мирно с тях. Какво може да стане според мен днес? Може да стане някаква провокация. Провокация по отношение на Донецка и Луганска република”, добави руският посланик.

„Ние сме срещу членството на Украйна във враждебен на Русия блок. Затова - това е една демонстрация на сила, за да се успокоят онези, които биха искали да провокират нещо в Украйна”, категоричен е посланикът на Русия у нас.

Относно искането на Москва НАТО да се върне към границите си от 1997 г. Митрофанова обясни, че това не засяга България, тъй като няма бази или стратегически настъпателни оръжия у нас. „Не става въпрос страните, които са влезли в НАТО след 1997 г., да излязат от НАТО. Става дума за извеждането на военните контингенти, бази и стратегическите оръжия на територията, ограничена от 1997 година. Не става въпрос за България изобщо, защото сега няма нито бази, нито стратегически настъпателни оръжия”, посочи руският посланик у нас. 

Митрофанова допълни, че Румъния донякъде е засегната от това искане. „Става въпрос единствено за това, а не България да напусне НАТО или Румъния да напусне НАТО. Разбира се, това е ваше суверенно право и това право между другото е записано в Хартата - всяка страна има правото да избира Алианса за гарантиране на безопасността ѝ”, посочи тя.

Има готовност за евакуация на българите в Украйна

Според нея България би се превърнала в мишена на Русия, ако у нас бъдат разположени военни бази и стратегически оръжия, насочени срещу страната. Такива към момента обаче няма, затова Митрофанова заяви: „Не сте мишена и правилно правителството ви не се изказва особено рязко по този повод”.

Коментар от руския посланик у нас дойде и за възможността страната ни да се превърне в икономическа мишена заради санкции срещу Русия, които могат да засегнат доставките на газ. „Смятам, че България това изобщо не я засяга, защото първо Русия винаги, дори и в най-трудни времена, ако си спомняте - за Съветския съюз - санкции имаше, заплаха и т.н., но Русия винаги е била един сигурен външнотърговски доставчик”, уточни тя. 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама