За трудните избори: Житейските съвети на премиера

17:37, 09 фев 22 / Политика 25 1996 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

579 млади лекари от Медицинския университет положиха Хипократова клетва. Цял випуск бъдещи медици напусна Алма матер, за да се влее в редиците на онази общност, която в последните години е на първа линия в борбата с пандемията.

И ако младите обикновено са символ на надеждата и бъдещето, този път ситуацията е различна. Традиционната анкета сред завършващите показа, че под половината млади медици  (49%) ще търсят реализация в България, останалите мотивирани от по-добро заплащане, по-добри условия на работа и по-висок шанс за развитие, ще търсят реализацията си в чужбина.

Лош знак е насред пандемия България да продължава да губи млади и кадърни медици, при все че здравната ни система и в момента изпитва остър недостиг на кадри.

Затова и церемонията днес бе уважена на най-високо политическо ниво – президент, премиер, министри, кмет, медици, посланици, директори на болници. Сред призивите „останете в България“ и „помагайте на хората“ се откроиха думите на премиера Кирил Петков.

Вместо да изнесе очакваната за случая реч, той преподаде на бъдещите медици лекция за трудните решения в живота, която самият той е получил като студент от свой професор.

Той посочи, че в живота си човек е изправен пред три вида избори: Някои са много лесни – каквото и да направите е за добро. Има друг тип избори, където трябва да решите между нещо добро и нещо лошо. И това са лесни избори – избирате доброто и сте свършили. Но има избори, при които трябва да избирате между две лоши неща. При тях, което и да изберете, има загуба. Когато обаче става въпрос за човешки животи, тези избори са много тежки“.

Трите модела за тежките решения

Петков даде пример с влак, който се движи с висока скорост и без спирачки, а пред него изникват хора и представи различни хипотетични варианти и начини за взимане на решения.

Представете си, че управлявате влак, който се е засилил с огромна скорост и виждате, че на релсите има двама души, които ще бъдат премазан. Но вашите спирачки не работят и имате право да продължите напред или да завиете надясно, където обаче има един човек на релсите и също ще бъде премазан“, обърна се той към абсолвентите в залата.

Кирил Петков обясни, че принципът на утилитаризма се води от това да спасим максимален брой човешки животи, дори това да коства животи, трябва да направим тежкия избор. По думите му обаче това не е абсолютен механизъм за взимане на решения и не работи, ако умишлено трябва да се жертва един живот заради друг.

Вторият модел е на Конфуций, според когото, за да се вземе правилно решение, човек трябва да се постави в ролята на всеки от участниците – на мястото на машиниста, на двамата пред влака, както и на самотния човек на релсите. По думите му този принцип не дава решение, но дава гледна точка, за да е сигурен човек, че е изследвал всички възможни варианти.

Третият и любим на премиера модел е този на Кант, според когото правилно решение може да се вземе, само когато човек премахне всички лични стимули при избора – его, репутация, заплащане, семейство. „И Кант казва, всички ние дълбоко в себе си знаем кое е правилното решение, просто трябва да се освободим от тези стимули и да го направим“.

Премиерът обаче обяви, че дори това не е абсолютен отговор на задачата, тъй като има ситуации, в които дори аксиомните правила не важат – например, ако укривате приятел от хитлеристки войници, казването на истината ще го обрече на сигурна смърт.

В живота нямате втори шанс. Единственото, което може да направите, е да минете през този тип дълбоко осмисляне, преди да вземете крайното решение в избор, където само може някой да загуби. С тази отговорност и с надеждата, че вие сте хората, които имат моралните устои да направят точно този тип решения, искам да ви поздравя за успеха, който сте постигнали дотук и да ви кажа да бъдете горди, че сте български лекари. Всички ние разчитаме на вас!“, завърши Петков.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Златка 13:05, 10 фев 22

Гн Кирил Петков е нашета гордост.Ние сме вече истински Българи.Вярваме че и гн Борисов е доволен със гн Петков.Защото няма кражба Бойко от това беше го най страх че следващите ще краднат повече от него.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама