„Фейсбук“ е обречен

12:08, 08 фев 22 25 2535 Шрифт:
Мартин Димитров Автор: Мартин Димитров

Независимо дали ще се разбере с ЕС относно регулациите и съхраняването на данни, „Фейсбук“ е обречена — поне в този си вид. И това дори няма нищо общо със сегашния срив на акциите на социалната мрежа. Просто дойдоха варварите. Дойдоха плоскоземците, пиячите на белина, вярващите в чипирането и мега-конспираторите. Или мета-конспираторите, както може би е по-точно да бъдат определени. Всички тези групи представляват варварите на дигиталното ни съвремие. А — както знаем от историята — всяка една империя се разпада тогава, когато дойдат варварите, написа рекламистът Мартин Димитров.

„Практически „Фейсбук“ приключи процеса на колонизация. На класически мисионерски принцип — така, както навремето са го правили испанците, британците и французите — социалната мрежа обучи милиони хора, които започнаха работа в десетки хиляди компании по света и се заеха да ги дренират: всеки месец тези фирми заделяха бюджети за „Фейсбук“, в огромна част от случаите с неясен ефект и резултат. Това е класически модел на колонизация от епохата, последвала Великите географски открития, не е нещо ново, измислено от Зукърбърг. Благодарение на колонизацията, осъществена от „Фейсбук“, възникнаха нови професии. В корпорациите започнаха да работят хора, които се водят „специалисти по социални медии“, чието основно занимание е да задават въпроса: „А нещо за „Фейсбук“ имаме ли?". Или както ги нарича Майкъл Грабер: bullshit jobs“, коментира той.

Зукърбърг заплаши да спре Facebook и Instagram за Европа

„Естествено, цялата тази маса хора трябва да храни себе си, но най-вече трябва да храни „Фейсбук“. И, както винаги става — тези нужди отключиха алчността и увеличиха нивата на компромис. Зукърбърг стана все по-агресивен в рекламния си подход, а тъй като за компаниите броят на лайковете, харесванията и споделянията стана новата валута (така им беше вменено), всички си затвориха очите пред варварите. Затвориха си очите пред все по-големия брой радикални групи, пред фалшивите новини, пред пълните глупости и лудости, които варварите започнаха да бълват. Защото, в края на краищата и варварите лайкват и споделят. Когато започнеш да гледаш на глупостта и на радикализма като на възможен пазар, тя вече ти е спукана работата. Всичко това произведе един голям лайк. И нищо повече. Никога не трябва да забравяме обаче, че има нещо абсолютно безпощадно в тоя живот, и то се нарича „пазарна икономика“. Лайк може да храни къща известно време, но няма как лайк да храни къща цял живот“.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама