Втори случай на изнасилване в метавселената

18:35, 07 фев 22 / Любопитно 25 2482 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Жена разкри, че била „групово изнасилена“ в метавселената на Facebook, само 60 секунди след като влязла във виртуалния свят.

„Бях вербално и сексуално тормозена от 3-4 мъжки аватара, с мъжки гласове. Те извършваха смущаващи движения спрямо моя аватар, правейки скрийншоти на действията си... Когато се опитах да се махна, те казаха „Не се преструвай, че не ти харесва“. Беше кошмарно“, споделя Нина Джейн Пател, 43-годишна майка от Лондон в публикация в блога на Medium.

Това е втори случай на изнасилване в метавселената на Зукърбърг. През декември тестер на метавселената обяви, че е бил изнасилен - група аватари са опипвали мястото, на което е трябвало да се намират слабините на виртуалния му герой, пише dir.bg.

След бета-тест само с покани преди година Meta пусна Horizon Worlds за всички на 18 и повече години в Съединените щати и Канада на 9 декември. Случката на Пател предизвика отговор от компанията, която заяви, че могат да бъдат поставени технически мерки, за да се предотврати това да се случи отново.

В отговор Вивек Шарма, вицепрезидент на VR света на Meta, заяви пред The Verge, че инцидентът е „нещастен случай“, но бета тестерът не е използвал функция за безопасност, която има за цел да блокира нежеланите взаимодействия с околния свят.

Според запознати аватарите в метавселената на Зукърбърг умишлено са направени без крака, за да нямат слабини и задни части. Meta се ангажира и с отговорността да направи виртуалния си свят напълно безопасен. Предвидена е опция за изпращането на доклади срещу „виртуалните насилници. Предвижда се и засилване на модерацията.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама