Коя е най-възрастната участничка на зимната олимпиада?

18:45, 05 фев 22 / Спорт 25 1873 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Клаудия Пехщайн стана най-възрастна участничка на зимни олимпийски игри, когато днес в Пекин титулуваната състезателка по шорттрек участва в състезание на 49 години и 348 дни.

Полицейската служителка от Германия се превърна и в първата жена, участничка на осем зимни олимпиади. Пехщайн, която спечели пет златни медала в олимпийската си кариера, датираща от 1992-а насам, финишира последна на 3000 м за жени, а олимпийският ѝ рекорд бе подобрен от победителката Ирене Шутен от Нидерландия.

Не бях много бърза, но се усмихнах (след като пресякох финалната линия), защото днес постигнах целта си да се състезавам за осми път на Олимпийски игри, това беше важно за мен. Аз съм единствената жена в целия свят с осем участия на Зимни олимпийски игри. Резултатът днес не бе от такова значение, а просто да се състезавам и да съм на пистата. Супер горда съм от себе си“, сподели Пехщайн, която бе знаменосец на Германия по време на откриващата церемония в китайската столица.

Пехщайн, която ще участва на Игрите в Пекин и в масовия старт, добави: „Вчера нидерландски журналист ме попита „Преди 20 години дебютирахте на Олимпиада?“, аз му отвърнах „не, не, преди 30 години“.

Предишният рекорд за най-възрастна жена на Зимни олимпийски игри принадлежеше на Ан Абернати, състезателка по спортни шейни от Американските Вирджинови острови, която бе на 48 години и 305 дни на Олимпиадата през 2002, припомня БГНЕС.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама