Протестът срещу COVID мерките в Канада продължава

12:00, 31 яну 22 / Свят 25 2467 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Канадската столица Отава остава парализирана заради протеста на шофьорите на камиони. Те са недоволни от задължителната ваксинация срещу COVID-19, наложена на техния бранш.

Задължителната ваксинация влезе в сила в Канада на 15 януари и изисква шофьорите на камиони, които влизат в страната, да бъдат напълно ваксинирани или да си направят тестове и да бъдат карантинирани. Премиерът Джъстин Трюдо каза пред репортери миналата седмица, че 90% от шофьорите на камиони в страната вече са ваксинирани. Подобно изявление дойде и от федерацията на канадските шофьори на камиони, която каза, че голям брой от протестиращите в Отава нямат връзка с индустрията.

Хиляди се включиха в така наречения „Конвой на свободата“, а демонстранти блокираха улиците към сградата на парламента. По последни данни в Отава са пристигнали 100 хил. камиона. В другия край на страната, на запад, камиони блокираха магистрала, водеща към Съединените щати, в знак на солидарност с протеста.

Сред протестиращите има и българи. „Недоволството прераства в неподчинение, защото се налагат ограничителни мерки, без да има основание за това. Нарушават се принципни положения и права“, коментира Тихомир Николов пред bTV. Той в момента не е в бизнеса, но вчера е участвал в протеста във Ванкувър с автомобили. Исканията са за нормален живот и ограниченията да спрат, уточни българинът.

Заради протеста на шофьорите на камиони има опасност от недостиг на продукти от първа необходимост в магазините.

„Конвой на свободата“: Хиляди камиони на протест в Канада срещу COVID мерките

Полицията съобщи, че протестите са ескалирали много бързо и се е стигнало до оскверняването на редица паметници в столицата, както и до заплашително поведение от страна на протестиращите към полицията и случайни минувачи. Началникът на отбраната на Канада, генерал Уейн Еър каза, че е видял протестиращи да танцуват върху паметника на Незнайния воин в Отава и да оскверняват Националния военен мемориал. Някои от протестиращите са носили обърнати надолу канадски знамена с надпис „Свобода от задължителната ваксинация“. Кметът на Отава Джим Уотсън каза за Си Ен Ен, че група протестиращи са тормозили работещите в местен ресторант, след като персоналът им направил забелжка да носят маски, пише „Сега“.

Заради безредиците премиерът Джъстин Трюдо и семейството му напуснаха дома си в Отава поради опасения за безопасността, а новото им местонахождение се пази в строга тайна. 

Полицията съветва работещите в центъра на Отава, да останат по домовете си в понеделник, а родителите да проверят дали училищата в района ще бъдат отворени. Полицията на Отава заяви, че разполага с екипи за разследване и събиране на доказателства за демонстрациите и казаха, че безредиците струват по 800 000 долара на ден.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама