„Магнитски“ вкара Василев в директна схватка с ДПС и Пеевски 

15:04, 04 фев 22 / Политика 25 1925 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Вицепремиерът Асен Василев влезе в директен словесен сблъсък „лице в лице“ с ДПС и Делян Пеевски в Народното събрание заради наложените от САЩ санкции за корупция спрямо депутата от движението. Това се случи, след като финансовият министър обяви, че готви български закон, който да се прилага при външни санкции, заплашващи финансовата система и икономиката на страната.

Законът „Магнитски“ нямало как да се прилага в България

Изявлението на министъра идва ден след като стана ясно, че със свое решение, което не е окончателно, Върховният административен съд отменя действието на допълнителния български „черен списък“, както и на предписанията до институциите за прилагането на санкциите, с основен аргумент, че няма закон или нормативен акт, който да е основа за изготвянето на подобни разпореждания. 

Вицепремиерът обясни, че законопроектът, който не се ограничава до глобалния закон „Магнитски“, а ще важи и за други чуждестранни санкции, е наложителен, за да се защитят банковата система и икономиката от бъдещи сътресения. Проблемът с международните финансови санкции е, че те водят до последици не само за директно засегнатите лица, но и за техни контрагенти и съдружници, и особено - за банките, през които се осъществяват трансакциите. Очаквам може би в рамките на седмици да влезе законопроектът тук, очаквам доста активни дебати“, изтъкна Асен Василев.

Светкавична реакция от ДПС

Това предизвика мигновена и бурна реакция от страна на ДПС. Самият Пеевски, който е пряко засегнат от темата обаче така и не се изказа. Позицията на партията бе представена от председателя ѝ Мустафа Карадайъ. По време на спора с Василев Пеевски подвикваше от място, с което си спечели няколко забележки от водещия заседанието.

Призовавам ви да не допускате от тази трибуна да се отправят призиви за нарушаването на Конституцията и законите на страната. Това го чухме преди малко от заместник министър-председателя Асен Василев. В предишното Народно събрание бях задал въпрос на какво основание е взето решение - така нареченото решение на основата, на което се създадоха едни черни списъци, които днес съдът ги обявява като незаконни. Обаче заместник министър-председателя тук от тази трибуна заяви, без да прави впечатление, в нарушение на конституцията, че законите не са се спазвали, имало е някаква целесъобразност. Разбирам, че има нов морал, нова справедливост и те не се основават на конституцията и законите на страната“, изтъкна Карадайъ.

Пред очите на Пеевски, който присъстваше в пленарна зала, вицепремиерът Василев заяви от трибуната, че разбира, че Карадайъ много го боли, че седящият до него Пеевски е в международен лист, сложен за санкции за корупция. „Това, което българската държава трябваше да направи и направи в рамките на закона, е да предпази българската икономика. Решението на ВАС казва, че трябва да има закон за национално приложение и точно тук беше моят призив към Народното събрание да приеме такъв закон, за да запази българската икономика“, обясни Василев.

Карадайъ подчерта, че „лъжата трябва да се изобличава по всяко време“, особено когато министър-председател и заместник министър-председател нарушават конституцията и законите на страната и „излизат от тази трибуна да лъжат“. „Първо, няма международен списък. Има една административна санкция по един закон, който действа на територията на САЩ и както преди малко г-н Василев каза, нямало закон, който да прилагат и сега правят проектозакон, за да се прилагат чужди санкции. Това ОК, обаче това е потвърждение, че при липсата на закон вие сте нарушили законите на страната“, посочи още депутатът от ДПС, цитиран от „Мediapool“.

Големите кавички: „Цар Киро“ се вживява като монарх

В крайна сметка лидерът на ДПС поиска 15 минути почивка, за да може да вземе от деловодството отговор на служебния премиер Стефан Янев, в който също се заявявало, че българският списък „Магнитски“ не почивал на нормативната уредба у нас.

След дадената почивка председателят на парламента Никола Минчев обясни, че отговорът на Янев не е изваден от деловодството, защото не бил предмет на обсъжданията. Карадайъ обаче се бе подготвил с документа. От трибуната той отново цитира думите на служебния премиер, че няма подобно законодателство. „Заради това нещо виждаме решенията на съда, с които се отменят незаконните действия на тези хора“, заяви лидерът на ДПС и заключи, че България заприличвала на „цар Кировата държава“.

Припомняме, че  т. нар. „черен списък“ бе създаден в средата на миналата година, след като финансовото министерство на САЩ наложи санкции по глобалния закон „Магнитски“ на депутата Делян Пеевски, хазартния бос Васил Божков и още няколко българи. С него правителството даде предписания към държавни компании и предприятия да не влизат в икономически отношения със сакнционираните, а БНБ даде указания на банките как да прилагат ограниченията, така че да не бъдат блокирани финансовите им операции с чужбина.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама