Законът „Магнитски“ нямало как да се прилага в България

17:11, 03 фев 22 25 1657 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Два състава на Върховния административен съд решиха да прекратят като незаконно действието на българския „черен списък“ по „Магнитски“, който бе създаден с решението на служебното правителство през лятото на миналата година. Магистратите обявиха за незаконни и предписанията към държавни компании и предприятия да не влизат в икономически отношения с лицата от списъка.

Решенията на ВАС са взети от тричленни първоинстанционни състави. Ако те бъдат потвърдени и на втора инстанция, българските санкции ще бъдат прекратени, а засегнатите ще получат възможност да съдят държавата за нанесените им вреди. Единствената възможност за управляващите да запазят списъка е да форсират приемането на вътрешно законодателство.

Братя Найденови и майката на Пеевски в „черния списък“ по закона „Магнитски“

Във ВАС са образувани общо 62 дела по жалби на засегнати от „черния списък“ лица. Като конкретните решения на ВАС са взети по жалби на майката на Делян Пеевски Ирена Кръстева и на „Интернюз 98“ със съдружници Елена Динева и фирмата на Васил Божков „Нове интернал“. Динева в жената, която живееше на семейни начала с Божков преди той да избяга в Дубай.

И Ирена Кръстева иска да бъде извадена от списъка „Магнитски“

Българският „черен списък“ е „нищожен“

Върховните магистрати приемат, че актът на правителството е нищожен, защото не бил издаден въз основа на българското и европейското законодателство. В мотивите на двете съдебни решенията се приема, че глобалният закон „Магнитски“ би могъл да бъде основание за бързи и своевременни действия на националните власти, но при наличието на национален закон, какъвто в случая няма. Поради тази причина американският закон „Магнитски“ няма пряко приложение на територията на България.

Този проблем е бил предмет на разглеждане и от страна на ЕС. Българските магистрати дават пример с регламент на ЕС 2018/1100, който дава защита на европейските граждани срещу последиците от извънтериториалното прилагане на законодателство, прието от трета страна, както и действията, предприети на основание това законодателство. Този регламент дава основание на съда да приеме, че държавите членки на ЕС са задължени да не спазват законодателство с извънтериториално приложение. „Решение, постановено от орган на трета държава и основаващо се на разпоредбите на законодателството на тази трета държава с извънтериториално приложение, няма да бъде признато на територията на ЕС“, се казва в решението на ВАС.

Българските магистрати изтъкват и че след приемането на решението на Министерския съвет за списъка „Магнитски“ на засегнатите не е предоставена никаква информация, което нарушава правото им на защита.

Актът на МС и последващо изготвените списъци към него не предвиждат процедура за уведомяване за фактите и обстоятелствата, които обосновават включването на имената на засегнати в списъците. Няма и процедура за изслушване на засегнатите, пише „Мediapool“.

„Липсват данни, които позволяват и да се приеме, че МС е информирал жалбоподателите за приетите срещу тях факти и обстоятелства, обосноваващи първоначалното включване на имената им в списъците и налагането на предвидените от него ограничителни мерки“, посочват от ВАС. 

Правителството с „черен списък“ на свързаните с Пеевски и Божков

Припомняме, че в началото на юни 2021 година Министерството на финансите на САЩ наложи санкции по силата на глобалния закон „Магнитски“ на Делян Пеевски, Васил Божков и Илко Желязков. Други четирима българи също получиха санкции, но по други американски закони.

Българският списък на лицата, които имат връзка със санкционираните български граждани, бе изготвен след решение на Министерския съвет от 4 юни. Правителството създаде специална работна група, която изготви списъка, а цел бе да се минимизира възможността за попадане на български банки и фирми под ударите на американските санкции. А български банки запорираха банковите сметки в страната на Делян Пеевски, Васил Божков и Илко Желязков. Страната ни няма законодателство, което да се доближава до американския закон „Магнитски“ и поради тази причина бе използван действащият Закон за мерките срещу изпирането на пари.

Българските банки вече блокират сметките на санкционираните от САЩ

Много е вероятно обаче българските банки да не размразят авоарите на Пеевски, Божков и Желязков, без значение от окончателното решение на ВАС. Размразяването на сметки води до риск банките на свой ред да попаднат под американски финансови санкции, което може да ги доведе до фалит.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама