Проектът за медицинските хеликоптери е готов

10:29, 04 фев 22 25 1724 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Проектът за покупка на 6 хеликоптера за нуждите на спешната помощ е напълно готов, като предстои да се обяви обществената поръчка за покупката им. Това обяви заместник-министърът на здравеопазването Любомир Бакаливанов в ефира на БНТ. 

По думите му пет от хеликоптерите са по новия проект, а един по вече изтичащия от предходния програмен период (2014-2020 г.). 

Хеликоптерите са част от шестте големи проекта на здравеопазването, които са включени в Националния план за възстановяване и устойчивост. Общата сума, която България очаква по този план е около 23 млрд. лв. В рамките на шестте проекта, които са разработени в сферата на здравеопазването се очаква субсидия около 808 млн. лв. Като проектът за въздушната помощ е един от водещите. 

Той уточни, че всеки от хеликоптерите ще се произвежда минимум година и половина и те ще се доставят един по един. При това положение в пълен обем проектът би се реализирал след около 10 години. Зам.-здравния министър отбеляза, че плановете са хеликоптерите да са базирани в шест места в страната, така че да покриват всяка географска точка. 

В самия проект е включено финансирането както на хеликоптерите, така и на цялостното медицинско оборудване в тях, обучението на пилотите и наземния екипаж, който ще ги обслужва. Ще бъдат заделени пари и за всички площадки за кацане при големите болници, които са необходими за тях. 

Бакаливанов подчерта, че проектът за хеликоптерите е внимателно разработен от експертите на Министерството на здравеопазването, но в него са участвали и от други министерства и ведомства. 

Купуваме медицински хеликоптер - ама това не го ли знаем?

Министър Събев ще координира проекта

Вчера от Министерството на транспорта и съобщенията обявиха, че те ще са основен координатор по проекта за създаването на Държавен авиационен оператор за медицински и специализирани операции. Правителството одобри внесения доклад от министъра на транспорта и съобщенията Николай Събев, съобщават от ведомството.

България е единствената държава членка на Европейския съюз, която до този момент не разполага с въздухоплавателни средства за извършване на медицински и специализирани операции. Няма изградена национална система с координационен център за оказване на спешна медицинска помощ по въздух. През последните години страната ни загуби много човешки животи в редица инциденти.

За 12 години правителствата на Бойко Борисов така и не проявиха инициатива да разрешат този срамен проблем. При липса на такава спасителна техника, Борисов се вживяваше в ролята на спасител при всяка тежка ситуация у нас и лично се разпореждаше за транспортирането на един или друг пострадал с машините, които ползва за командировки.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама