„Времената, които не трябва да се повтарят“: Политиците почетоха жертвите на комунизма

11:44, 01 фев 22 / Политика 25 1574 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

На днешния ден почитаме паметта на жертвите на комунизма. Датата е определена преди повече от десет години по предложение на президентите Желю Желев и Петър Стоянов. На този ден преди 77 години Народният съд осъжда и избива за една нощ регенти, министри, депутати и военни.

Поглед назад: Левият революционен терор

Политици също почетоха жертвите на комунистическия режим. Премиерът Кирил Петков определи този период от историята ни като „отминали мрачни времена, които никога не трябва да се повтарят“. „Историческите факти от миналото, в което липсват свобода и демокрация, доказват по категоричен начин, че сме извървели дълъг и нелек път до днес като общество. България вече е на прав път и наш дълг е да работим всеки ден, за да бъде държавата ни демократична, правова, свободна от корупция и просперираща. Държава, в която животът е основна ценност“, посочи той.

Президентът Румен Радев за първи път се поклони пред Мемориала на жертвите на комунизма в България. „Крайно време е да спрем да делим загиналите за България на „свои“ и „чужди“ и наш неотменим дълг е да почитаме паметта на всяка невинна жертва на всеки режим. От действията ни зависи да изцерим раните на разделението, така че трагедиите, белязали нашата история, никога повече да не се повтарят. Само единни можем да градим общество и държава, в която достойнството и свободата са гарантирани за всеки“, посочи той.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов подчерта, че краят на Втората световна война е началото на мир, просперитет и бурен икономически растеж за едни, но бележи период на десетилетия мрак, терор и ограничения за други. „Държави като България плащат суровата цена на тоталитаризма два пъти.  Денят 1 февруари остава в народната памет като събирателен образ на ужаса на комунистическия режим, който в годините на своята власт ще струва на страната ни хиляди животи и дистанция с достиженията на модерната западна демокрация, която се опитваме да наваксаме и до днес“, заяви той.

ВМРО пък използва деня, за да поиска видеонаблюдение и ремонт на паметника на жертвите на комунизма пред НДК. Предложението беше внесено в Столичния общински съвет. Причината са зачестилите посегателства над паметната стена, която системно е драскана, обляпявана със стикери и заливана с боя.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 14:37, 01 фев 22

Не всички са жертви на комунизма. Например, от родния град на майка ми, имаше един лекар, който беше пратен в Ловеч, тъй като е инжектирал вода на стари хора, и е причинявал смъртта им. Грешката на онази власт е, че не са ги съдили, а директно са ги пращали по лагери.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама