Байдън изпраща американски войски в Източна Европа

13:21, 29 яну 22 / Свят 25 1964 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Американският президент Джо Байдън заяви, че скоро ще изпрати американски войски в Източна Европа и страните от НАТО. Пентагонът е поставил в готовност за евентуално разполагане в Европа около 8500 войници.

„Ще изпратя американски войски в Източна Европа и в страните от НАТО в близкото бъдеще“, заяви Джо Байдън, цитиран от bTV.

„Руските учения сега са различни от всичко, което сме виждали в близкото минало като обхват и струпване на сили. Ако войната избухне във възможните мащаби, цивилното население ще пострада изключително много“, смята ген. Марк Мили, който е председател на Комитета за началник-щабовете на армията на САЩ.

Според Вашингтон обаче Москва не е взела окончателно решение и конфликтът може да бъде избегнат чрез дипломация. Русия отрича да има планове за нахлуване и твърди, че реалната заплаха е подкрепата на Съединените щати за Украйна.

Украинският президент на свой ред призова да не се създава паника. „Има ли танкове по улиците на Киев? Не. Но ако четете медиите, все едно има“, каза Володимир Зеленски.

В разговор с френския му колега Еманюел Макрон е било потвърдено, че ще продължат усилията за деескалация в региона. В същото време, в Киев като превантивна мярка, бяха отворени 5000 убежища от времето на Студената война.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама