Най-полезните плодове през зимата за тези, които съдържат малко калории, много фибри и са богати на различни витамини и микроелементи. „А горските плодове отговарят на всички тези изисквания. Затова препоръчвам редовно да се използват всякакви местни и вносни плодове: боровинки, малини, касис и т.н. От предпочитаните методи за съхранението им най-предпочитан е методът на замразяване или щадящо сушене“, казва Анастасия Тараско, диетолог и ендокринолог, в разговор с в. „Известия".
„Тези плодове имат приблизително еднакъв състав. Въглехидратите са представени от глюкоза, фруктоза, голям брой витамини: витамин С, група В, както и калий, магнезий, калций, цинк и други микроелементи“, обясни тя, цитирана от БГНЕС.
Българските червени чушки пазят кръвоносните съдове
Говорейки за най-полезните за тялото плодове през зимния сезон, Тараско открои първите три:
Каисии – Те се съхраняват лесно в замразено или изсушено състояние и запазват високото си съдържание на калий, магнезий и витамини. Освен това кайсиите имат леко стимулиращо действие върху червата.
Банани - Благодарение на високото съдържание на фибри, калий и въглехидрати, това е идеалната закуска. Съдържащият се в тях триптофан е субстрат за синтеза на хормона на радостта – серотонин.
Нар - Добър е, защото запазва лечебните си свойства за дълго време (почти през цялата зима), благодарение на особената си структура. Сокът от нар е богат на желязо, магнезий, витамин С и различни биоактивни вещества - биофлавоноиди. Кората му също има лечебно действие: противовъзпалително и заздравяващо раните.
***
Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!
Счетчики для квартиры, в магазине электронных счетчиков газа
в Москве и электронные
счетчики по низким ценам с доставкой.
Контрольно-измерительные приборы газа для дома и бизнеса.