Станислав Тодоров е единственото предложение за председател на КЕВР

15:09, 27 яну 22 / Политика 25 1694 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Парламентът окончателно одобри намаляването на състава на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) от деветима на петима комисари. Така в състава на регулатора ще има един председател, двама енергийни експерти и двама специалисти в областта на водоснабдяването и канализацията.

Управляващите орязват състава на КЕВР от 9 на 5 души

Реформата, която бе приета от управляващите с критики от ГЕРБ-СДС, ДПС и „Възраждане“, ще влезе в сила от деня на обнародването на приетите на второ четене промени в закона за енергетиката. Гласуването на промените отне цял пленарен ден, тъй като опозицията начело с групата на бившите управляващи използваше всякакви процедурни хватки, за да бави приемането на промените - изказвания, в т. ч. и не по същество, репликиране на депутати от ГЕРБ-СДС, макар и тезата на изказващия се от същата група да не е различна, споменаване на други теми, искания за почивки и др.

Станислав Тодоров е единственото предложение за нов председател

Заради изтекли мандати ще бъдат сменени сегашният председател на КЕВР Иван Иванов и експертът в сектор „Енергетика“ Евгения Харитонова. В сряда изтече крайният срок за номинации за техни наследници, като има само двама кандидати - за председател от „Продължаваме промяната“ е предложен зам.-министърът на енергетиката Станислав Тодоров, а за енергиен експерт - Благой Голубарев от „Има такъв народ“. 

Председателят на ресорната парламентарна комисия Радослав Рибарски обяви пред БНР, че очаква Тодоров да оглави официално регулатора съвсем скоро„Това е предложението и очаквам до седмица, десетина дена тази процедура да може да мине“, каза Рибарски.

Критиките на ГЕРБ-СДС са, че няма конкуренция, макар че и бившите управляващи не са предложили кандидати. А упреците - че номинираните от новата власт трябва да отговарят на сега действащия закон, а не - на приемащите се днес промени.

Кой е Станислав Тодоров?

Станислав Тодоров наскоро бе назначен за зам.-министър на енергетиката. Той е завършил право в Софийския университет, както и Международно търговско право в Централноевропейския университет в Будапеща, Унгария.

Той има 9 години мениджърски опит в сектор енергетика по време на работата си в AES Марица Изток 1. През последните години е ръководил отдели за търговски договори, доставки и логистика във водещи в своята индустрия чуждестранни инвеститори в България.

Кой си тръгва и кой остава в КЕВР?

С приетите промени от енергийния регулатор ще трябва да излязат юридическият специалист Ремзи Осман, предложен от ДПС, и икономическият специалист, свързан с ГЕРБ - Георги Добрев. Чрез жребий ще остане само един от тримата енергийни експерти Александър Йорданов („Обединени патриоти“), Владко Владимиров („Обединени патриоти“) и Георги Златев („Воля“). В регулатора остават специалистите в областта на водоснабдяването и канализацията Димитър Кочков (БСП) и Пенка Трендафилова („Воля“).

Остри критики от ГЕРБ и ДПС

Промените в енергийния регулатор бяха приети с остри критики от ГЕРБ-СДС и ДПС, че новите управляващи се опитвали да овладеят политически комисията. Първата парламентарна група критикуваше и факта, че намаляването на броя на членовете се оправдавало с икономии, както и че има само по едно предложение за председател и експерт в енергийния регулатор, което връщало към практики от миналото, а втората - че в различните състави решения ще могат да вземат само трима души, както и че се маха юристът, който е от квотата на ДПС. 

„До 18 ч. вчера са входирани единствено две предложения за двете места, свободни в КЕВР, които трябва да се изберат. Едно предложение за председател и едно предложение за член. Изборът в този смисъл е предрешен. Вие искате в момента да напълните КЕВР с ваши хора“, каза Делян Добрев от ГЕРБ. А ДПС определи промените в закона за лобистки. „Искам да знам каква е причината да ги направите от 9 на 5?“, попита  Рамадан Аталай от ДПС, цитиран от „Сега“.

„Каква е разликата между повече и по-малко хора - носенето на отговорност. При по-малко хора е по-ясно кой носи отговорност“, отговори Николай Ангов от „Продължаваме промяната“. От управляващата коалиция обясниха, че е имало достатъчно време и опозицията да внесе свои предложения за нови членове в КЕВР, но не са го направили.

Не се прие предложението на бившите управляващи и президентът да може да предлага членове на комисията.

Парламентът прие още решенията да се гласуват с половината от гласовете в съответния състав на регулатора, да се съкрати от шест на три месеца срокът, в който при физическа невъзможност да изпълнява правомощията си се подменя комисар, както и да се променят изискванията за стажа на кандидатите за членове, които според ГЕРБ-СДС се намалявали за определени хора.

Дебатите продължиха около пет часа, като ДПС постоянно се опитваше да сравнява „Продължаваме промяната“ с ранните години на ГЕРБ, имаше обяснения за парите на общините за ток и кой как прави процедури. От ГЕРБ няколко пъти обявяваха, че не искат човек в комисията, но предупредиха, че новите управляващи вече ще са отговорни за цената на тока, пише „Дневник“.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама