Управляващите орязват състава на КЕВР от 9 на 5 души

10:20, 19 яну 22 / Политика 25 1572 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Управляващите орязват състава на КЕВР от 9 на 5 души. Депутатите от управляващото мнозинство - Виктория Василева, Ивайло Мирчев, Мирослав Иванов и Георги Свиленски, внесоха проект на Закон за изменение и допълнение на Закона за енергетиката, чрез които се предлага членовете на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) да се намалят от девет на пет.

Петков сменя шефа на КЕВР след скока на цената на газа

Предвижда се съкращаване на броя на членовете в състав „Енергетика“ от четирима на двама, както и премахването на изискването за един член на КЕВР с юридически стаж и един член с опит в сферата на икономиката.

Така регулаторът ще има петима комисари, от които един председател, двама членове с опит в енергетиката и двама с опит във водоснабдителните и канализационни услуги, предаде dir.bg.

В мотивите на законопроекта пише, че чрез този начин ще се оптимизира численият състав на КЕВР като независим колегиален орган, като ще бъдат реализирани значителни финансови и икономии, като тези средства могат да бъдат пренасочени към по-добро експертно обезпечаване на комисията.

Нови изисквания за трудов опит към комисарите

Със законопроекта се премахва изискването един от членовете да е с юридически стаж и един - с опит в сферата на икономиката. Мандатът на тези двама членове се прекратява с превръщането на законопроекта в закон.

Големите кавички: „Мина ми през ума да обявя гладна стачка“

Същевременно се разширява дефиницията за стаж за членовете в сектор „Енергетика“ и „ВиК“. Вече ще се признава стажът в органи на Европейския съюз, както и в търговци с аналогичен предмет на дейност, но регистрирани и/или лицензирани на друга държава членка. За стаж ще се признава и опитът в областта на финансите, счетоводството, търговията с финансови инструменти или банково дело, свързано с енергийния или ВиК секторите.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама