Цветанов: Действията на Путин са насочени към руските избиратели

09:57, 27 яну 22 / Политика 25 1481 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Русия има сериозно присъствие в нашия регион. С анексирането на Крим ограничи всяка регионална перспектива в Черноморския регион. Рисковете са сериозни, защото заради неспазване на международното право Русия търпи санкции. Това каза Цветан Цветанов председател на Републиканци за България, в ефира на БНТ.

Има повторение на сюжета от 2014 г. с анексирането на Крим. В момента обаче световните лидери са по-адекватни с превантивната дейност относно нахлуване на територията на Украйна“, заяви Цветанов.

ЕАЦС: Поредната провокация от Русия към суверенна България е недопустима

По думите му основна цел на режима на Путин е да покаже действията си пред народа преди изборите в Русия. „Действията на Путин са с цел НАТО да бъде представено като заплаха за Русия“. Той не може да излезе от тази ситуация с празни ръце и затова провежда хибридна война в държавите членки на ЕС и Алианса.

Цветанов заяви, че енергийната политика на България е защитавала чужди интереси: „Реализирането на „Турски поток“ е проблем за нашата страна. Ние не трябва да възприемаме присъствието на войски на НАТО като чужда сила. Съседна Румъния вече имат призив за усилване на Източни фланг на територията си“. Според председателят на Републиканци за България реакцията на правителството е навременна, но липсва ясна и категорична позиция като държава член на НАТО и къде се намира България.

Трябва да имаме много по-силен глас и ясна позиция какво прави Русия. Връщането на НАТО в период от 1997 година е утопично и невъзможно. България трябва да защитава НАТО да остане с отворени врати, защото НАТО е не само отбранителен, но и политически съюз. Държавите членки на НАТО трябва да очертаят хоризонт за изпълнение на ангажиментите. Когато НАТО бъде представено като заплаха и Владимир Путин каже, че няма да воюва в Украйна, значи, че хората в Русия му вярват и политиката на агресивност и замразен конфликт ще продължава“, допълни Цветанов. България трябва да очертае един много сериозен период в следващите 5-10 години, за да можем да сме съвместими с оперативните способности на НАТО“, отбеляза той, цитиран от пресцентъра на партията. 

Цветанов прогнозира „игра на нерви“ между институциите

Цветан Цветанов припомни, че случаят „Скрипал“ е част от дългосрочната стратегия на Путин: „Тази политика на замразен конфликт ще продължава, защото Русия има интерес от такива конфликти, подчерта той. Цветанов изрази мнение, че по времето на ГЕРБ са се прокарвали руски интереси и „Турски поток“ е само един от примерите.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Иванова 13:12, 27 яну 22

Вижте позицията на Хърватия, а тя знае какво е война!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама