Цветанов прогнозира „игра на нерви“ между институциите

16:58, 20 дек 21 / Политика 25 1614 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Лидерът на „Републиканци за България“ Цветан Цветанов прогнозира „игра на нерви“ между институциите от изпълнителната власт, законодателната и прокуратурата - като част от съдебната. 

„Предполагам, че няма да приключи скоро напрежението между МВР и прокуратурата. От тази борба печели само организираната престъпност“, коментира той в ефира на БНР.

Отстраняването на Гешев е сложно

Цветанов припомни, че през 2010 и 2011 година са били засечени най-ниските нива на корупция в България - под 10%. Той подчерта, че тогава е имало изключително добра координация между МВР и главния прокурор - тогава Борис Велчев. 

Управляващите си дават три месеца, за да свалят Гешев

По времето на кабинета Орешарски всички оперативни дела, които бяха по разработки на ГДБОП, бяха прехвърлени към ДАНС, което го няма никъде като практика в ЕС. Това всъщност доведе до овладяването на всички тези оперативни разработки и цялата тази информация пое към прокуратурата. Това донякъде доведе до едно изземване на функции на държавното управление в борбата срещу организирана престъпност. От изпълнителната власт - в ръцете на прокуратурата. Това при втория и третия мандат на Бойко Борисов не беше променено, а беше усилено. Оттам вече се получи този разнобой и противопоставянето на МВР и прокуратурата, обясни бившият вътрешен министър.

Според Цветанов отстраняването на Иван Гешев от поста главен прокурор е сложно за реализиране, защото може да мине само през смяна на ВСС или избор на нов Инспекторат на ВСС, което изисква конституционно мнозинство в парламента: Към настоящия момент трябва да се разчита само на желанието на Гешев да подаде оставката си.

Парламентът отново се превръща в гумен печат на правителството

Той предупреди, че е грешка двете силни фигури от Продължаваме промяната“ - Кирил Петков и Асен Василев да са част от изпълнителната власт, защото така обезличават ръководството на парламентарната им група като тежест в Народното събрание.

Минчев: Парламентът няма да е гумен печат на правителството

Цветан Цветанов изказа очакване за силен парламентарен контрол над управляващите, защото предстои по Плана за възстановяване да бъдат реализирани огромни средства. Според него обаче се върви отново към хипотезата за превръщане на Народното събрание в гумен печат на правителството.

Случаят Горанов

Цветанов коментира и случая, при който бившият финансов министър Владислав Горанов е опитал да напусне страната с автомобил, обявен за издирване.

Трябва да се назначи проверка и да се изясни какво е предприето и защо Владислав Горанов е обърнал автомобила и е отишъл във вътрешността на страната. Защото в рамките на 3 часа той има повторно излизане през ГКПП „Калотина, когато е могло да бъдат предприети необходимите административни санкции за това, че той е напуснал мястото, в което е получил съответното разпореждане“.

По думите му нито твърденията на Горанов, нито на фирмата, продала този автомобил, могат да бъдат приети, докато не се произнесат компетентните органи.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама