Китайската цензура промени финала на „Боен клуб“

07:30, 26 яну 22 / Любопитно 25 2028 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Култовият филм на Дейвид Финчър „Боен клуб“ най-сетне стигна до Китай. Стрийминг платформата „Tencent Video“ предлага на абонатите си да гледат филма онлайн, но с нов финал, съобщава „Vice“.

„Боен клуб“ е адаптация на романа на Чък Паланюк и завършва с унищожението на „консуматорския свят“. В последните кадри на лентата главния герой (Едуард Нортън) убива своето зло алтер-его Тайлър Дърдън (Брад Пит) и заедно с приятелката си Марла (Хелена Бонъм Картър) наблюдава как небостъргачи се взривяват от бомба, която е заложил предварително.

В китайската версия обаче тази емблематична сцена е изрязана. Вместо нея се появява надпис, който съобщава на зрителите: „Полицията успява да разкрие пъкления план на Тайлър и залавя престъпниците, спасявайки сградите от унищожението им. Дърдън е изпратен в психиатрическа клиника, за да се лекува. През 2012 г. той е пуснат на свобода“.

Не е ясно дали цензурирането на финала е по желание на самата стрийминг платформа или на правителството. Според запознати филма най-вероятно е редактиран от медията, а новата версия е била одобрена от властта впоследствие, пише bTV.

„Боен клуб“ е показван официално в Китай само по време на Шанхайския международен кинофестивал. Пиратското копие на филма обаче е едно от най-търсените в страната. „Няма смисъл без последната сцена“, коментират зрители в интернет.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама