Няма да има промяна в сроковете на зелените сертификати у нас

13:16, 25 яну 22 25 1573 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

За момента здравните власти не предвиждат никаква промяна в сроковете на действието на сертификатите у нас. Това обяви главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев

„Това, което е договорено на международно ниво - да бъде скъсен периодът само за цел пътуване и преминаване през границите, по никакъв начин не касае сроковете за България - те не се променят към момента, обясни здравният инспектор.

Зеленият сертификат за пътуване ще важи 9 месеца

Срокът на зеления сертификат у нас е една година за България, извън страната - 9 месеца (след ваксинация). За гражданите с изтекъл сертификат, ако направят бустерна доза им се издава нов такъв, с който могат да пътуват. За момента сертификатът за бустер е безсрочен, допълни доц. Кунчев, цитиран от БНТ.

От 1 февруари сертификатите на над 93 хил. българи няма да са валидни в ЕС

Припомняме, че в последните дни стана ясно, че Европа променя срока на валидност на зелените сертификати и те вече ще важат 9 месеца. Така европейските цифрови COVID сертификати за ваксинация на 93 хил. българи, чиито ваксинационен курс към 1 февруари е завършен преди повече от 270 дни, няма да бъдат валидни за пътуване в ЕС. Сертификатите за поставена бустерна доза не са ограничени от ЕК със срок на валидност.

Преди дни здравният министър проф. Асена Сербезова също обяви, че се обсъжда намаляване на срока на сертификатите за преболедували Covid-19 и за антитела.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!




Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама