Сроковете на сертификатите за преболедували и за антитела може да бъдат намалени

11:45, 23 яну 22 / COVID-19 25 2269 Шрифт:
Ирина Иванова

Валидността на зелените сертификати ще бъде в рамките на 270 дни от 1 февруари, каквито са препоръките на Европейската комисия.  Това заяви министърът на здравеопазването професор Асена Сербезова в ефира на Нова телевизия. 

Европейските зелени сертификати вече ще са валидни 9 месеца

По думите ѝ обаче на този етап удостоверението за антитела не отпада. Така валидността на документа за хората със завършен ваксинационен курс ще важи 9 месеца. В момента се обсъжда и подобен срок за хората, които са преболедували и за тези с антитела. Това обаче зависи от здравните експерти“, изтъкна тя. 

Мънистър Сербезова отбеляза, че мерките, които ще се вземат  в районите с по-голяма заболеваемост, предстоят да се вземат след 5 дни. Това са областите София-град, Благоевград, Перник, Стара Загора, Бургас.

По думите ѝ мерки ще бъдат взети на областно ниво. „Максимално сме отразили желанието на Образователното министерство да бъде запазено присъственото обучение на децата от 1 до 4 клас“, подчерта Сербезова и допълни, че към настоящият етап се запазва присъственият учебен процес, който се следи много отблизо. Тя подчерта, че ваканцията, обявена от академик Николай Денков, ще даде възможност за една почивка, без това да навреди на учебния процес.  

Предлагат премахване на зеления сертификат при две условия

14-дневната заболеваемост варира в различните области на страната. От 265 на 100 хиляди души – до 2369 души на 100 хиляди души в Благоевград. Тези големи разлики се обуславя от различни фактори. Затова всеки Областен щаб в зависимост от обстановката взема мерки на регионално ниво. При тази голяма разлика на регионално ниво – ограничения на национално ниво за момента не са необходими“. 

По думите ѝ благодарение на модела на МЗ за управление на кризата с COVID-19, се отчита и броят на заболелия медицински персонал. Броят на леглата може да се увеличи, но много е важно кой ще ни лекува. Заболеваемостта на медицинския персонал се следи ежедневно“, категоричен е министърът. По думите ѝ най-проблемна от гледна точка на заболеваемостта в момента е София.

Тя изрази несъгласие с критиците на включването на критерия за следене на заетостта на интензивните легла. „Те вероятно пропускат, че това не е единственият фактор който се отчита. Вземаме предвид как протича вируса, кои възрастови групи се разболяват, как се натоварва системата и как се лекуват хората в извънболнични условия. Отчитат се и спешните обаждания“.

Сербезова подчерта, че над 90%, които стигат до прием в интензивно отделение, не са ваксинирани. „Искам да отправя апел – да се повиши ваксинационният обхват. Ваксините не ни пазят на 100 процента и никой не го е твърдял, но ни пазят от тежко протичане на заболяването“, подчерта министър Сербезова.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама