Концентрацията на дезинфектанта е несъвместима с човешкото тяло

18:45, 25 яну 22 / Общество 25 1005 Шрифт:
Цветилена Симеонова

Бум на хората, които не вярват на традиционната медицина и се лекуват с белина. Здравните власти предупреждават, че тези практики могат да доведат до тежки за здравето последици.

„Никой не знае какво е химичното съдържание на този продукт, но ако приемем, че е хлорен диоксид, трябва да сме внимателни с химическата номенклатура“, предупреди проф. Георги Момеков – председател на Българското научно дружество по фармация.

Хиляди българи приемат белина вместо лекарство

Хлорният диоксид не е идентичен с белината, която използваме вкъщи, но крайният резултат е един и същ – белината съдържа разтвори на натриев хипохлорид, хлорният диоксид е съединение на хлора в четвърта степен на окисление на воден разтвор. Едновременно се окислява и редуцира и дава смес от хлорид и хлорад. Същите неща се получават и когато използваме белина във воден разтвор“, обясни още проф. Момеков пред bTV.

По думите му обаче при дезинфектанта концентрацията, която се изисква, за да убива патогени, е несъвместима с човешкото тяло.

„Когато човек пие хлорирана вода, в тялото му хлорно съдържащите се съединения попадат под формата на хлорид и хлорад. Никой до сега не е използвал през устата подобни съединения при човека в такива дози. Последователите на тази религия ще разберат какви са здравните ефекти“, коментира той в отговор на въпрос какви ще са последиците. 

„Едно е да поддържаме теорията, че фармацевтичните компании печелят пари и Земята е плоска, и съвсем друго е, когато се стига до екстремни поведения“, коментира и психологът проф. Маргарита Бакрачева.

„При нефилтрирането на информация, когато човек направи избор, той вече го поддържа. Когато не е проявено критично мислене, още повече се търси едностранно информация само в подкрепа на твърдението и е трудно да оборим някой, който вече е заел тази позиция“, обясни тя.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама