Археолози откриха двойка сфинксове в Египет

19:35, 25 яну 22 / Любопитно 25 1937 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Фрагменти от колосална двойка варовикови сфинксове бяха открити в древноегипетския храм на Аменхотеп III в западен Луксор. Германско-египетски екип от изследователи, ръководен от археолога Хуриг Сурузиан, откри артефактите, наполовина потопени във вода, по време на реставрацията на погребалния храм на фараона и колосите на Мемнон - две монументални статуи по негово подобие.

Сфинксовете са с дължина около 26 фута (близо 8 метра) и вероятно изобразяват древния владетел, облечен с шапка с форма на мангуста, кралска брада и широка огърлица. Възстановяването на варовика разкри „любимият на Амон-Ра“ в гърдите на сфинкса, според египетското министерство на туризма и антиките.

На мястото бяха открити също три почти непокътнати статуи на богинята Сехмет, лъвския защитник на бога на слънцето Ра, и останките от голяма зала с колони. Все още четливи по стените ѝ са поредица от изображения, изобразяващи кралския юбилей, или хеб-сед, древен египетски празник, който признава и подновява правото на царя да управлява.

Фестивалът традиционно се празнува на тридесетата година от царуването на фараона, въпреки че повечето умират далеч преди това. Аменхотеп III, управлявал от 1390-1353 г. пр.н.е. през 18-та династия, е сред малкото оцелели до тази възраст, пише БГНЕС.

До голяма степен мирното управление на Аменхотеп III е белязано от плодотворна строителна програма в Тива (днешен Луксор), столицата на древната египетска империя. Това включва Колосите на Мемнон, дворцов комплекс в Малката и изкуствено пристанище, което свързва града с Нил. Той също така е наредил изграждането на голям храм в Солеб в Нубия.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама