Премиерът на РСМ пристигна у нас

17:08, 24 яну 22 / Политика 25 1524 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Премиерът на Северна Македония Димитър Ковачевски пристигна на официално посещение у нас. В рамките на визитата ще се проведе съвместно заседание на правителствата на България и Северна Македония. На среща в Скопие миналата седмица Ковачевски и Петков се договориха за сформирането на 5 работни групи.

Премиерът Кирил Петков посрещна Ковачевски с официална церемония на площад „Свети Александър Невски“, където двамата положиха венци пред Паметника на Незнайния воин. Двамата премиери поднесоха и цветя пред паметника на Светите братя Кирил и Методий.

По-късно министър-председателят Кирил Петков и премиерът на
Република Северна Македония Димитър Ковачевски посетиха Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Премиерът Петков показа на колегата си от Република Северна Македония лекционната зала в ректората на университета, популярна като „Харвардската аудитория“, съобщиха от правителствената пресслужба. Двамата премиери изразиха мнение, че инвестициите в образованието са инвестиции в бъдещето.

Утре правителствата на България ще проведат съвместно заседание. Такива заседания се провеждаха редовно в първите две години след подписването на Договора за добросъседство през 2017 година. Двете правителства вече формираха четири работни групи. Съпредседатели на първата група по икономика са вицепремиерът по икономика и индустрия Корнелия Нинова, министърът на финансите Асен Василев и  министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер.

Втората група за инфраструктура от българска страна е министърът на регионалното развитие Гроздан Караджов, транспортният министър Николай Събев и министърът на енергетиката Александър Николов.

Съпредседатели на третата работна за евроинтеграция и зелени политики са министърът на околната среда Борислав Сандов, вицепремиерът по ефективно управление Калина Константинова и правосъдният министър Надежда Йорданова.

В групата за култура са включени министърът на образованието Николай Денков, на културата Атанас Атанасов, на туризма Христо Проданов и на спорта Радостин Василев.

Петата е историческата, но тази област ще се покрива от Смесената мултидисциплинарна комисия, която вече има свой план за работа, а членовете ѝ ще трябва да информират двамата премиери какъв прогрес е постигнат до момента и по какво ще се работи занапред, припомня БНР.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама