Показват реплика на костюма на Нийл Армстронг

20:00, 24 яну 22 / Любопитно 25 1683 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Посетителите на Регионалния природонаучен музей в Пловдив имат възможността да видят и докоснат единствената в Европа официална реплика на астронавтския костюм, с който преди 52 години Нийл Армстронг стъпва на Луната и променя завинаги човешката история. 

Костюмът на Нийл Армстронг от мисията „Аполо“ 11 гостува у нас, благодарение на Посолството на Съединените Щати в България, и е предоствен от Постоянното представителство на САЩ към международните организации във Виена.

Следващите хора на Луната ще кацнат със Starship на SpaceX

Тази уникална космическа екипировка е създадена в 15 лимитирани броя от Националния музей по въздухоплаване и аеронавтика (NASM) към Смитсониевия институт в САЩ, където се съхранява и оригиналния костюм на Армстронг.

Инициативата за изработването на общо 15 реплики на костюма на Армстронг е на НАСА и се осъществява по повод 50-годишнината на мисията „Аполо“ 11 и кацането на Луната за първи път, съобщиха от пловдивския музей. 

Съвършено прецизната и автентична изработка ще позволи на посетителите на музея не само да се доближат до един безпрецедентен момент в човешката история, но и да научат любопитни факти за професията космонавт.

Какво е осигурявало безопасността на космонавтите в Космоса и как изглежда първият скафандър, в който човек се е разходил по лунната повърхност?

Отговорът може да откриете до 23 май в Регионалния природонаучен музей- Пловдив.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама