„Не бих го сторила още веднъж“: Зара Ръдърфорд приключи историческия си полет

14:27, 20 яну 22 / Любопитно 25 2676 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Зара Ръдърфорд - 19-годишното момиче от белгийско-британски произход, приключи околосветската обиколка с лек самолет. Така тя стана най-младата жена, поставила такъв рекорд.

Днес тя се приземи в Кортрейк след като измина последната отсечка от малкото летище Егелсбах край Франкфурт. Когато постижението ѝ за самотна обиколка на планетата бъде признато официално, тя ще е понижила възрастта на рекордьорката с повече от 11 години. Досегашният рекорд бе поставен през 2017 г.

Множество перипетии - не само технически и промени във времето, но и трудности с визите и забрана да прелита над Китай - удължиха пътуването. То бе планирано да приключи точно преди Коледа, но се проточи с един месец.

Междувременно тя бе за кратко и в София, където е основният ѝ спонсор - българска IT компания.

Летище София спирка на Зара Ръдърфорд за световен рекорд

„Не бих го сторила още веднъж...Имаше страхотни моменти, но и такива, в които наистина се опасявах за живота си“, каза тя в сряда, запитана от журналистите. 

Предпоследната отсечка до Егелсбах също не беше лесна - силни насрещни ветрове, турбуленция и дъжд промениха плановете ѝ в движение и вместо 90 минути полетът продължи 135, пише „Дневник“.

През септември Зара Ръдърфорд се кани да учи инженерна дисциплина в университет, като очаква резултатите от кандидатстването, за да прецени дали това да е в САЩ или във Великобритания.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама