Най-безопасните авиокомпании за 2022 г.

13:00, 23 яну 22 / Любопитно 25 1504 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Макар че много от нас пропуснаха различни празници заради пандемията, 2022 г. може да е годината, в която полетите заради някакъв празник отново ще станат нещо обичайно. Но ако ви е страх да летите или ставате неспокойни преди път, резервацията с една от тези авиокомпании може да ви успокои.

AirlineRatings.com анализира 385 различни авиокомпании, за да открие 20-те най-безопасни в света. В отделна анкета те събраха и 10-те най-бюджетни авиокомпании. Така че независимо дали летите с първа или икономична класа, ще знаете, че сте в сигурни ръце (на сигурни крила). За да определи 20-те най-добри авиокомпании, AirlineRatings.com разгледа редица фактори, включително данни за сериозни инциденти през последните две години, правителствени одити, възраст на флота и, разбира се, протоколите за безопасност за COVID-19.

Коя е най-безопасната авиокомпания, с която да летите през 2022 г.?

Air New Zealand е на първо място в класацията, благодарение на редица подобрения в областта на безопасността, направени след последния доклад, включително използването на мониторинг на двигателите на самолетите в реално време и нова система за въздушна навигация. Освен това авиокомпанията разполага с много млад флот - средната възраст на самолетите й е едва 6,8 години.

Проучването взе предвид и факта, че авиокомпанията оперира при трудни метеорологични условия и в отдалечени райони.

„За Air New Zealand е голяма чест да получи това признание, особено като се имат предвид високите стандарти за безопасност, които се спазват в авиоиндустрията. Ние сме в добра компания и поздравявам всички авиокомпании в списъка“, заяви главният изпълнителен директор на Air New Zealand Грег Форан пред AirlineRatings.com.

„Обещанието на Air New Zealand е да продължим манааки (грижата - маорски). За да направим това, трябва да продължим да прилагаме подхода си към безопасността. За нас не става въпрос за безопасността на първо място, а за безопасността винаги. Искаме всеки да се прибира у дома безопасно всеки ден“, посочи той, цитиран от БГНЕС.

Кои други авиокомпании попаднаха в топ 20?

Qantas, водещата австралийска авиокомпания, загуби първото си място в класацията поради инцидент на летище Пърт през 2018 г. При този инцидент екипажът на самолет Боинг-737, току-що излязъл от пистата, премина покрай стоп-парапетите и почти се сблъска с друг Боинг-737 в режим на излитане.

Докладът за този инцидент е подаден едва през 2020 г., което означава, че той е повлиял на класацията по безопасност за 2021 г., като Qantas е паднала до номер седем.

Etihad Airways от ОАЕ е на второ място, а Qatar Airways - на трето. Останалите в топ 20 са:

4. Singapore Airlines
5. TAP Air Portugal
6. SAS
7. Qantas
8. Alaska Airlines
9. EVA Air
10. Virgin Australia/Atlantic
11. Cathay Pacific Airways
12. Hawaiian Airlines
13. American Airlines
14. Lufthansa/Swiss Group
15. Finnair
16. Air France/KLM Group
17. British Airways
18. Delta Air Lines
19. United Airlines
20. Emirates

Кои са най-безопасните бюджетни авиокомпании в 2022 г.?

Уебсайтът за рейтинги избра също десет от най-безопасните нискотарифни авиокомпании за пътниците. Въпреки че не са подредени в конкретен ред, това са най-безопасните нискотарифни авиокомпании, с които да летите тази година:

Allegiant, easyJet, Frontier, Jetstar Group, Jetblue, Ryanair, Vietjet, Volaris, Westjet и Wizz.

И ако мисълта за летене все още ви притеснява, не забравяйте, че пътуването със самолет се счита за най-безопасната форма на пътуване на дълги разстояния. По данни на IATA през 2018 г. 4,3 милиарда пътници са летели безопасно с над 46 милиона полета.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама