Гласувайте за трите думи на 2021 г.

12:15, 17 яну 22 25 1450 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Кои са най-важните теми, които ни вълнуваха през миналата 2021 година, може най-лесно да разберем чрез езика. Промяната в речника ни е главоломна и тя следва както световните събития, така и процесите, които са от ключово значение конкретно за България.

В кампанията „Думи на годината с Как се пише?“ за първи път в открито и широкомащабно можеше да се гласува за доминиращите и знакови за България думи и изрази на 2021 година.

„Много бяха темите, които ни вълнуваха. Преживяваме интензивен период като общество и е трудно да се спрем само на една дума, затова ще обявим първите три, за които гласуват хората“, казва пред БНР д-р Павлина Върбанова, създател на платформата за грамотност „Как се пише?“.

„А когато се вгледаме в това, можем да потърсим повече допирни точки между нас в момент, в който социалната дистанция започва да дава своето негативно отражение в много области“, смята Доротея Николова, учител по български език и литература и журналист. Така ще можем да водим по-смислени, целенасочени и аргументирани дискусии, надяват се още организаторите на инициативата.

Коя е българската дума на 2021 година?

Актуалните езикови употреби показват тенденциите в обществения разговор, убедени са организаторите на инициативата. Думите на годината ще ни помогнат да изчистим фоновия шум и да се замислим значими ли са били темите, които са ни занимавали, качествен ли е бил диалогът в медиите и социалните мрежи.

10-те предложения са определени от журито на инициативата – д-р Павлина Върбанова, доц. Георги Лозанов, Веселина Седларска, Константин Вълков и Доротея Николова. То разгледа 30-те най-популярни предложения на участниците в първия етап.

Думите, върху които се спря журито са: антиваксър, бустерна доза, ваксина, зелен сертификат, избори, изчегъртвам, преценям, промяна, Харвард, чекмедже.

Третият етап на изследването, в който всеки от нас може да гласува за три от тези думи, започва от днес. Очаквайте резултатите от проучването на 20 януари.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама