Коя е българската дума на 2021 година?

12:00, 26 ное 21 25 3332 Шрифт:
Цветилена Симеонова Автор: Цветилена Симеонова

Само месец остава до Нова година и е време за равносметки. Време е на чуждестранния лингвистичен огън да отвърнем с български. Всяка година Оксфордският речник на английския език избира дума на годината, но българският (незнайно защо) няма такава традиция. Голям пропуск, който решихме да поправим. За това даваме пет предложения за дума на годината, които превзеха речника на всеки български гражданин през изминалите месеци.

Сертификат

Можете ли да си представите да преживеете и един ден, в който да не използвате думата „сертификат“? И аз не мога.

Безспорно пандемията от коронавирус промени не само живота, но и езика ни. С появата ѝ през миналата година започнахме да използваме думи, които допреди това не са били срещани в ежедневната реч. И ако през 2020 г. властваха такива като ковид, маски, пандемия, локдаун, работници на първа линия и ваксини, то безспорно през тази сертификатът седна на трона.

Ако допреди 24 месеца той беше популярен основно в образователната, хранителната и компютърната сфера, то днес се докарахме дори до там, че зеленият сертификат да детронира важността на личната карта.

Суверен

Ако трябваше да избираме нещо като най-вълнуващ политик на годината, то безспорно един от фаворитите щеше да е Слави Трифонов. През последните повече от 12 месеца хиляди българи последваха страницата му и нещо им трепваше всеки път, когато напишеше пост. А когато ставаше ясно, че ще гостува в някое предаване – броени пъти по БНР и веднъж по БНТ, наставаше истинско вълнение. И безспорно Славчо, както го наричат беге мамите, е сред виновниците за две от най-популярните думи тази година и косвено – за една.

Най-голям оборот определено навъртя използваната често от него дума „суверен“. Трифонов и партията му винаги се обръщат към суверена, правят политика в името на суверена, работят според очакванията на суверена, защитават интересите на суверена, махат министри в името на суверена, правят песни за суверена.

Какво всъщност значи думата суверен? Най-често срещаното значение е за господар, носител на върховна власт, който стои най-високо. В частност се използва за монархически статут, който не се поставя под съмнение и има божествен произход.

Изчегъртване

Направеното от ГЕРБ трябва да бъде изчегъртано“, заяви една събота сутрин Слави Трифонов в ефира на националното радио, без да подозира, че създава нов тренд. И думата „изчегъртам“ ще влезе директно в устата на българина.

Не знаех, че като казах думата „изчегъртване“ в интервюто с Петър Волгин тя ще придобие такава популярност и ще стане нарицателна. Но смисълът на този глагол ми звучи все по-точно и обективно с всеки изминал ден“, заяви бившият телевизионен водещ няколко месеца по-късно, сам осъзнал своята лингвистична мощ. Според речника значението на думата е „грубо механично отстраняване на по-големи парчета с последващо почистване на повърхността“.

Плагиатство

Индиректно Трифонов има участие и в следващата популярна през тази година дума – „плагиатство“. За нея се заговори по две причини. По-основната беше книгата на кандидата за две различни министерства на „Има такъв народ“ Петър Илиев, който хвърли мрачна сянка върху реномето на партията. И инатът на Трифонов да не признае, че е допуснал грешка с него, със сигурност е бил един от факторите, изиграли основна роля за резултата на ИТН на последните избори.

Другата причина да се заговори за плагиатство отново беше партията на бившия шоумен, която обвини бившия служебен финансов министър Асен Василев в крадене на интелектуална собственост. И то от трибуната на Народното събрание.

Всеки сам си преценя

Последната дума не е точно дума, а цяла фраза. Но предвид популярността ѝ в последно време, нямаше как да не присъства в нашата класация. Въпреки че за едни ваксини ставаше дума, репликата „всеки сам си преценя“ сега се използва от всякакви хора във всякакви сфери по всякакви теми.

И като цяло и всеки сам си преценя коя за него е думата на годината.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 16:10, 29 ное 21

Колкото повече се използва думата "преценя", толкова става по-популярна и в един момент ще навлезе като правилна. Моля ви, нека да е "Всеки сам си преценява". Наистина като се вкорени един израз в съзнанието, няма измъкване след това.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама