НАТО няма да изтегли войските си от България, за да угоди на Русия

09:50, 17 яну 22 / Свят 25 1993 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

НАТО няма да изтегли войски нито от България, нито от която и да е друга източноевропейска държава, както настоява Русия. Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг разясни пред канадския телевизионен канал СВС ключови позиции на алианса във връзка с отношенията с Москва, съобщи „Сега“.

НАТО никога няма да се съгласи да изтегли войските си от страните, които се присъединиха към блока след 1997 г., тъй като това би ги превърнало във второкласни членове на алианса”, заяви категорично генералният секретар на Алианса.

България се присъедини през 2004 г. „Разбира се, не можем да се съгласим, че не трябва да имаме войски на НАТО във всички страни, които се присъединиха към НАТО след 1997 г. Това по същество означава, че половината от нашите членове няма да могат да бъдат защитени от войските на НАТО. Тогава те ще бъдат нещо като второкласни членове на НАТО, а ние никога няма да допуснем това”, добави Столтенберг.

Не са искани допълнителни сили на НАТО у нас

„Съюзниците от НАТО не могат да правят компромиси с основния принцип на европейската и на международната сигурност. Фактът, че всяка страна има право да избере собствения си път, да реши сама дали иска да членува в съюз като НАТО или не, всъщност е основен принцип”, каза той, цитиран от БГНЕС.

НАТО не може да каже със сигурност какви са намеренията на Русия в ситуацията около Украйна”, продължи генералният секретар на Алианса в отговор на въпрос доколко сериозна е заплахата от руско нашествие в Украйна. Столтенберг добави: „Възможно е да има промяна в плановете. Така че може да се спекулира по този въпрос, но в действителност няма сигурност. Знаем за значително увеличаване на руските военни сили, струпване на десетки хиляди войници и тежка техника. Чуваме и много заплашителна реторика”.

„Въпреки това сме готови да се ангажираме с балансирани, проверими мерки за намаляване на неядрените оръжия, ядрените ракети и много други мерки, които биха били положителни както за Русия, така и за НАТО”, подчерта генералният секретар на НАТО пред канадската медия.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама