Не са искани допълнителни сили на НАТО у нас

12:26, 06 яну 22 / Политика 25 1443 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Никой не е искал нищо от България, така че всякакви спекулации на тази тема са излишни. Така президентът Румен Радев отговори на въпрос поемала ли е България ангажимент за допълнителни сили на НАТО на наша територия.

Към момента няма ескалация на кризата в Украйна. Нека да отчитаме моментното състояние“, допълни той.

Според него последваща ескалация на напрежението ще дестабилизира не само нашия регион, но и цяла Европа. „Решаването на кризата в Украйна няма да стане с употреба или със заплахи за употреба на насилие. Тя няма да се реши с повече оръжие и военна сила, а с диалог и дипломация“, заяви държавният глава.

Ще има дискусии за допълнителни военни части на НАТО у нас

Предстои онлайн среща на външните министри, на която ще се иска консолидирано послание. „Това е подготовка за започващата серия от важни срещи и диалози на най-високо ниво следващата седмица. Очаквам тази криза да се разреши с повече диалог и с дипломатически средства“, допълни Радев.

Министърът на отбраната Стефан Янев от своя страна заяви, че няма напрежение между него и премиера Кирил Петков. „Това, което съм казал аз, го каза и премиерът с различни думи. Става въпрос за един фундаментален проблем в нашето общество, който за пореден път ще се опитам да изясня. Говоренето по отношение на участието на България в НАТО, ЕС и други международни организации е в пасивно-активна форма на общуване. България е член на НАТО, България е НАТО и НАТО е България. Внушаването, че някой ни казва какво да правим и ние трябва да изпълняваме нечие решение е неправилно като въпрос“, каза Янев.

Евроинтеграцията на Северна Македония

Относно консултативния съвет за Северна Македония, който предстои да се проведе другата седмица, Румен Радев коментира, че България е най-големият поддръжник на европейската интеграция на страните от Западните Балкани и специално на Северна Македония.

„Това обаче зависи от индивидуалния напредък и изпълнението на копенхагенските критерии за членство от всяка страна кандидат. България продължава да бъде открита за диалог и вярвам, че всички обещания, ангажименти, поети от нашите съседи за изпълнение на двустранния договор, ще бъдат изпълнени, за да се ускори процесът на европейската интеграция“, коментира Румен Радев, цитиран от bTV.

Той приветства намеренията на българското правителство да бъде актуализиран диалогът по всички важни тема от взаимен интерес. Паралелно с това обаче очаква да бъдат решени и всички проблеми.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама