Депортираха Джокович, той е разочарован

15:57, 16 яну 22 / Спорт 25 1681 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Новак Джокович бе депортиран от Австралия. Световният №1 в мъжкия тенис напусна официално страната. Сърбинът се качи на самолет и в 13.30 часа българско време отлетя към Дубай. От там се очаква да се прекачи за полет към Европа, информира Gong.

Това се случи, след като дедералният съд на Австралия не уважи жалбата на световния номер 1 в тениса Новак Джокович срещу отмяната на визата му. Това стана ясно след като тримата съдии в Мелбърн изслушаха адвокатите на двете страни по случая - тези на сърбина и представителя на министъра по миграционните въпроси на Австралия Алекс Хоук. Освен това Джокович трябва да плати разходите по делото. 

Джокович призна за грешки и невярна декларация

Лидерът в световната ранглиста възрази срещу едноличното решение на министър Хоук и доводите, че застрашава здравето и живота на австралийските граждани. Трима съдии изслушаха доводите на двете страни в продължение на 5 часа, а след това се оттеглиха, за да вземат решение. Малко преди 9.00 ч. българско време стана ясно, че Джокович губи обжалването, пише bTV.

Основните мотиви на министъра за решението да отмени документите на сърбина за пребиваване на територията на страната са, че той подклажда настроения против ваксините срещу коронавирус. Тази тема беше дълго дискутирана пред съда, като защитата на Джокович твърдеше, че от министерството се осланят на старо интервю на тенисиста пред ВВС и той никога не е влияел на феновете по време на участието си в предишни турнири. 

Решението значи, че за първи път от 2004 г. Ноле няма да играе на Откритото първенство на Австралия. През 2021 г. той се целеше в десета титла в Мелбърн, която щеше да е 21-ва за него от Големия шлем. В момента той, Рафаел Надал и Роджър Федерер имат по 20. 

Вучич към Австралия: Мъчите Джокович, семейството му и целия сръбски народ

Джокович: Ще съдействам, но съм разочарован

Световният номер 1 в тениса Новак Джокович ще съдейства на австралийските власти около своята депортация. Той обаче е разочарован, че Федералният съд в страната не уважи жалбата му срещу решението на министъра по миграционните въпроси Алекс Хоук да отмени визата му.

„Искам накратко да обявя позицията си след решението на съда днес. Ще използвам времето да си почина и да си направя изводи преди да коментирам повече. Изключително съм разочарован от решението на съда да отхвърли жалбата ми срещу отмяната на визата ми от страна на министъра, което означава, че няма да мога да остана в Австралия и да участвам на Откритото първенство. Уважавам съда и ще съдействам на съответните власти във връзка с напускането на страната. Неприятно е, че фокусът в последните седмици беше върху мен. Надявам се сега той да се прехвърли върху мачовете и турнира, който толкова обичам. Искам да пожелая всичко най-добро на тенисистите, организаторите, персонала, доброволците и феновете. Искам да благодаря на семейството ми, приятелите, щаба, феновете и почитателите ми, както и на сърбите, които не спираха да ме подкрепят. Вие ми бяхте огромен източник на сила“, се казва в изявление на Джокович.

Как се стигна до депортацията?

Премеждията на Джокович започнаха още с пристигането му в Австралия на 6 януари. Той обяви два дни преди това, че е получил специално медицинско разрешение да се включи в Откритото първенство на Австралия, дори без да има поставени ваксини срещу коронавирус.

На летището обаче граничните власти не приеха обяснението му, анулираха визата му и го настаниха за 5 дни в хотел за мигранти.

Впоследствие адвокатите му обжалваха, а Джокович беше освободен след изслушване в съда. Остана обаче възможността визата му да бъде отново анулирана и той да бъде депортиран.

След няколко дни в размисъл, министър Хоук най-после излезе с решение и еднолично анулира визата на сърбина.

В хода на драматичните събития станаха ясни и други подробности за Джокович. Той не е ваксиниран, а медицинското му изключение е признато на базата на положителен PCR тест, направен в Белград на 16 декември. Въпреки че е трябвало да бъде под карантина, Джокович разкри, че се е срещнал с френски журналист. Германското издание „Шпигел“ пък разследва евентуална фалшификация на теста на сърбина. При проверка, той първо е давал отрицателен, а след това положителен резултат.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама