България се разделя на covid клъстери

18:05, 13 яну 22 / Политика 25 2956 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

На оперативно заседание правителството обсъди Национален оперативен план за справяне с COVID-19. Основен критерий в него за първи път ще бъде процентът заети интензивни легла в болничните заведения. Именно от този процент ще зависи какви ограничителни мерки ще бъдат въвеждани. Планът предвижда 4 етапа с конкретни мерки на всеки един от тях. По-сериозни ограничения ще се налагат, когато броят на леглата в интензивните отделения в страната стане критично ограничен, съобщиха от Министерски съвет.

Мерките ще се взимат на регионално, а не на национално ниво, според степента на разпространение на вируса и стандартните практики за пренасочване на ковид пациенти. Математическият модел, по който ще работи планът, ще дава възможност за петдневно предизвестие преди да бъдат налагани ограничителни мерки, като всеки гражданин ще може ежедневно да проследява процента на свободни легла в интензивните отделения.

Разделили сме България на 6 клъстера от области, които ще се следят общо и мерките, които ще засягат тези клъстери ще бъдат функция на сбора на интензивните легла в тази група от области. Картата с шестте области ще бъде представяна на българите всеки ден, ще има и прогноза какво се очаква“, обяви премиерът Кирил Петков.

„Зависи как се развива ковид вълната, предупредителните дни може да се скъсят или удължат, но ще има ниво на прогноза, така че всяко семейство и бизнес да има точен план какво би трябвало да се случи в следващите дни“, изтъкна той, цитиран от БГНЕС.

Ето кои са етапите: първи етап е с най-малка заетост на интензивните легла – 50% и леки мерки; втори етап е с 60% заетост на леглата, въвеждане на мерки, но работещи училища и бизнес; трети етап с заетост от 70%, когато само децата от 1 до 4 клас остават присъствено; четвърти етап – 80% заетост, който предвижда симетрично затваряне на бизнеси. 

На прага на петата вълна: Премиерът отново призова българите да се ваксинират

 

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама