Българска подправка на първо място в света

20:10, 12 яну 22 / Любопитно 25 2545 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Българската шарена сол зае първо място в класация за подправки микс от цял свят, направена от Taste Atlas.

Подправката е описана като най-популярната смес в България, използвана в кухнята от десетилетия. „Тя е с приятен, мек и ароматен вкус, който подхожда на много ястия. Ключовите съставки са червен пипер, сол, мащерка, босилек, кимион, сминдух и салвия. Препоръчва се да се използва с хляб, картофи или сирене“, пишат от изданието.

Шарената сол всъщност се получава от смесването на билки и подправки, които са различни в различните краища на България. Името „шарена“ идва именно от смесването на цветовете. На някои места дори не се слага сол, въпреки че подправката носи същото име.

В класацията българската шарена сол е получила оценка 4.9 от максимум възможна 5. Следват я ямайски микс с лук и чесън (Jerk Seasoning), хмели сунели, аржентинска смес с лют пипер, индийската гарам масала, японската шишими тогараши, мексиканска подправка със семена анато и др., пише bTV.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама