Приемаме двойно повече студенти от Северна Македония

15:15, 12 яну 22 / Общество 25 824 Шрифт:
Биляна Иванова

Субсидираните от държавата места за прием на студенти от Република Северна Македония в български висши училища се увеличават двойно - от до 150 на до 300. До петима студенти ще могат да продължат да учат докторантура в редовна форма на обучение, реши днес Министерският съвет.

Необходимите допълнителни средства за държавните университети за допълнителните места са в размер на 530 000 лв. и ще бъдат осигурени от държавния бюджет.

Промените целят разширяване и укрепване на образованието като приоритетно направление на българската политика по отношение на Република Северна Македония и на българите, живеещи там.

След 6 часа КСНС: България препотвърди позицията си за Северна Македония

С изменения в друго правителствено постановление се дава възможност на студенти от българските диаспори, които не притежават документ за българско гражданство, също да кандидатстват в българските университети. Става дума за хора от българска народност, които ползват български език и се самоопределят като българи. Те трябва да произхождат от населено място, което е било част от българската държава или Българската екзархия в миналото, или да имат възходящи родственици с имена от българската традиционна фамилна именна система, или да са част от българска общност или българско малцинство в друга държава, обясниха от правителствената информационна служба. 

Същите права се дават и на кандидатите от българска народност, но без български паспорт, ако имат особени заслуги за укрепване на българската духовност, за съхраняване на националното самосъзнание, бит и култура сред българските общности в чужбина.

Студентите от българската диаспора се освобождават от такси за кандидатстване и за обучението си, ако са граждани на някоя от следните държави: Албания, Казахстан, Косово, Република Молдова, Република Северна Македония, Сърбия и Украйна.

Измененията влизат в сила от учебната 2022/2023 година.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 18:24, 12 яну 22

Това е добре. Аз съм преподавала на такива студенти. Факултетните им номера са различни от на бг студентите, и говореха перфектен български, но били го учили в ИЧС, т.е. смятат го за чужд език. А на тези от Бесарабия и Молдова си говорят на развален руско- български, но казват, че са българи. Това трябва да го проумее Джамбазки, Каракачанов, Андрей Ковачев и т.н. Просто тези хора са възпитавани в друга среда.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама