Премиерът покани протестиращите на разговор в петък

14:16, 12 яну 22 / Политика 25 1698 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Премиерът покани представители на протестиращите на разговор в петък, когато трябва да изтече карантината му. 

„Много съжалявам, че съм под карантина, защото с удоволствие бих отишъл да говоря с хората на площада“, заяви премиерът Кирил Петков относно протеста на „Възраждане“ пред Народното събрание. 

Той обяви, че уважава правото на протест, като той самият е участвал в редица демонстрации като гражданин. „Част от протестиращите не вярват в мерките, не вярват в COVID. Призовавам ги да излязат с 10 човека и след като изляза от карантината в петък – ще седна на разговор с тях за един нов модел за преодоляване на следващата вълна“, посочи Петков пред bTV.

Кирил Петков каза, че се очаква пикът на следващата ковид вълна да бъде в следващите 10 дни. „На този протест трябва да се излезе с конструктивни мерки, а това може да стане само с диалог", каза Петков. Той оаче беше категоричен, че под натиск не работи и при рекордната заболеваемост в момента не трябва да се отменя зеления сертификат.

Правителството с нов пандемичен план

Премиерът Кирил Петков съобщи, че в последните дни правителството работи за нов модел на мерките и той е функция само на броя на интензивни легла по области. Този модел е бил реално завършен в полунощ, а днес е обсъден на оперативно заседание на Министерския съвет. 

По думите му няма българин, който да харесва ограничителните мерки. „Въпросът е как управляваме кризата и какви по-добри мерки има, за да вдигнем нивото на ваксинация и по-малко българи да попадат в интензивните отделения”, уточни още той, този път в ефира на Нова телевизия.

Все още се изчистват детайлите по пандемичния план и той ще бъде представен в най-кратък срок, увери шефът на кабинета „Петков” Лена Бориславова. 

„Специално внимание обръщаме на учениците. Целта е те да се задържат в класните стаи възможно най-дълго. Освен това мерките вече няма да се въвеждат на база общ брой заболели. Водещ ще е критерият за процент заети интензивни легла”, обясни още началникът на кабинета.

„Надявам се, че протестът пред парламента ще се запази в разумни рамки. Искаме гражданите да знаят, че мерките, които се обсъждат, ще бъдат съобразени с това какво е най-добро за целия български народ", увери Бориславова.

И допълни, че „последното желание на правителството е да затваря бизнеси и да налага ограничения на хората". Бориславова обаче подчерта, че ако здравните експерти преценят, че такива мерки ще спасят човешки животи, все пак ще се прибегне до „ограничаване правата на гражданите".

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 5
1 Разумно 14:36, 12 яну 22

Разумно от страна на премиера, но Възраждане се изложи, все пак става дума за общественото здраве и стотици починали!

2 Анонимен 18:26, 12 яну 22

Това са престъпници платени,защо ще разговРяш с тях.

3 Прост 18:35, 12 яну 22

Възраждане умреха.

4 Ели 18:36, 12 яну 22

Костадинов е бил много прост

5 Иван 18:37, 12 яну 22

Дави ева майката

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама