Протестиращи срещу мерките обявиха гражданско неподчинение

17:55, 12 яну 22 / Политика 25 2219 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

В деня с най-много нови заразени с COVID-19 от началото на пандемията, протест срещу зеления сертификат блокира жълтите павета. Хиляди хора се събраха пред сградата на парламента - всички без маски, защото не подкрепят противоепидемичните мерки. 

Демонстацията е организирана от партия „Възраждане“, която с автобуси извози желаещи да участват в проявата от цялата страна. Според участници в протеста обаче, той е не е само политически, а и граждански.

След два неуспешни щурма на сградата на парламента, протестиращите обявиха гражданско неподчинение и отидоха до здравното министерство, където се срещнаха с министър Асена Сербезова. Разговорът, който се излъчваше на живо във Facebook, продължи повече от час, като по време на него не бе постигнат консенсус. Сербезова обеща да бъде създадена работна група, която да обсъди мерките, но до премахване на зеления сертификат едва ли ще се стигне.

В сблъсъците между демонстранти и органите на реда пред Народното събание, ранени имаше и от двете страни. Част от по-агесивните демонстранти бяха задържани. Арестуван бе и млад мъж, който се появи на събитието с газов пистолет.

При отразяването на протеста пострадаха и журналисти - към екипите на bTV и Нова телевизия бяха отравяни вербални и физически атаки, защото не показват истината за ваксините и мерките. 

Докато протестът пред паралмента течеше, вътре в сградата блокирани останаха част от депутатите и служителите на институцията. От НСО не допуснаха народните представители от Възраждане да излязат при демонстрантите през парадния вход, за да не се стигне до нови конфронтации. За целта за кратко входът бе барикадиран отвътре с маси и подръчни вещи.

Снимка: БНТ

По-рано депутатите от Възраждане определиха днешния протест като изпит по демокрация“ и демонстративно напуснаха пленарната зала. Лидерът им Костадин Костадинов пропусна партийното събитие, тъй като е поставен под карантина заради контакт със заразения с коронавирус парламентарен шеф Никола Минчев на Консултативния съвет при президента.

Той обаче се включи в протеста чрез видеовръзка, излъчвана на стена пред главния вход на Народното събрание, и обяви: Не искаме маски, не искаме зелен сертификат, искаме си правото на труд, не искаме задължителна ваксинация, това е медицински фашизъм.

Разрешението за провеждане на протест е до 18 ч.

Премиерът покани протестиращите на разговор в петък

На фона на протеста премиерът Кирил Петков обяви, че е готов да се срещне с представители на демонстрантите още в петък, когато изтича наложената му карантина. Той заяви, че на фона на нарасващият брой заразени, зеленият сертификат няма да бъде отменян. Правителството обаче подготвя нов пандемичен план, при който фокусът ще пада върху заетите болнични легла.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

 
Напишете коментар
Коментари: 3
1 Глупост и половина 11:49, 12 яну 22

А кой им плаща? Да не говорим, че се застрашава общественото здраве. Що за ГЛУПОСТ наистина?

2 Малинова 11:52, 12 яну 22

Който иска, да боледува, но кой им дава право да застрашават живота на другия? Колко хора само си отидоха заради подобни протести... Не народ, а мърша!

3 Аз 14:11, 12 яну 22

Народът явно психяса

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама