Държавното обвинение се зае и с данните от БУЛСТАТ

17:12, 10 яну 22 25 1541 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Софийска районна прокуратура ще проверява твърденията за нерегламентиран достъп до лични данни на самоосигуряващи се лица с БУЛСТАТ номера. От държавното обвинение уточняват, че са се самосезирали по публикации в медиите.

Образувана е преписка по случая. Наблюдаващ прокурор е възложил проверка на Главна дирекция „Национална полиция“, която следва да изясни имало ли е нерегламентиран достъп до лични данни. Дадени са насоки да бъдат изискани всички относими документи и да бъдат снети обяснения oт запознатите лица по случая, съобщиха от прокуратурата. 

Личните данни на над 300 хил. българи излязоха наяве в БУЛСТАТ

Припомняме, че в събота излезе информация, че са изтекли личните данни на над 300 000 души - ЕГН, постоянен адрес, имейли и телефони. Засегнатите са основно хора със свободни професии - адвокати, архитекти, журналисти, счетоводители, земеделци и пр. Течът се случил при преобразуването на кодовете по БУЛСТАТ на физическите лица, които съвпадат с техния ЕГН, в нов Единен идентификационен код. Той съдържа 9 знака.

Междувременно министрите на правосъдието Надежда Йорданова и на електронното управление Божидар Божанов отрекоха да е имало теч на данни. Според Йорданова всъщност става дума за видими от 2005 г. данни и това е в изпълнение на закона.

От ГЕРБ пък заявиха, че депутати и част от ръководството на Народното събрание са сред потърпевшите и се обявиха за разследване по случая.

БУЛСТАТ-ът на всички със свободни професии вече ще е от 9 цифри, за да не се бърка с ЕГН-то

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама