Личните данни на над 300 хил. българи излязоха наяве в БУЛСТАТ

16:56, 08 яну 22 25 1946 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Личните данни на над 300 000 души - ЕГН, постоянен адрес, имейли и телефони, се появиха в регистъра на БУЛСТАТ, съобщи БНР. Сред засегнатите са хората със свободни професии, сред които адвокати, дизайнери, занаятчии, консултанти, счетоводители, журналисти, архитекти, вещи лица и други.

Това се случва при преобразуването на кодовете по БУЛСТАТ на физическите лица, които съвпадат с техния ЕГН, в нов Единен идентификационен код с 9 знака. Новите ЕИК са изискване на Регламент на Европейския парламент относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни (GDPR) и парадоксът е, че целта им е именно по-добра защита на тази информация.

БУЛСТАТ-ът на всички със свободни професии вече ще е от 9 цифри, за да не се бърка с ЕГН-то

„На 4 януари като самоосигуряващ се влязох да видя новия си ЕИК номер. И установих, че когато натисна детайли по справката, мога да видя не само ЕГН, но и постоянен адрес, настоящ адрес... Така се оказа защитавайки ЕГН-то като лични данни, сме изкарали всички данни. На някои колеги са изнесени и имейлите. Никой от нас не е давал информирано съгласие за публикуване на тези данни“, обясни пред БНР адвокат Гергана Върбанова. Адвокатите вече са сезирали Агенцията по вписванията за проблема, но нямат отговор.

Засегнати от проблема с новите ЕИК номера и публикуването на всички лични данни на самоосигуряващите се у нас, се оказват една шеста от всички работещи българи, извън държавните служители и публичният сектор, по изчисления на БНР.

Официално теч на данни няма

Теч на лични данни от регистър на БУЛСТАТ няма и не е имало. Това обяви правосъдният министър Надежда Йорданова на извънредна пресконференция в Министерството на правосъдието.

Както от правна, така и от техническа гледна точка теч не е имало, няма и риск за такъв, категоричен бе и министърът на електронното управление Божидар Божанов. „Системата освен че работи в съответствие със закона, спазва и добрите практики за информационна сигурност“, добави той.

От думите им стана ясно, че в момента в регистъра могат да се видят адресите на самоосигуряващите се лица и това е по закон, който действа от 2005 г. насам.

Направен е анализ на това обстоятелство и министърът смята, че това не е добро решение и се подготвят законодателни промени, за да не се допускат повече подобна информация да е публична, а да е достъпна само на служители, които разполагат с достъп. Проблемът се дължи обаче именно на правени няколко пъти такива промени.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама