Прокуратурата проверява заплашвани ли са Чобанов и Бонев

16:01, 10 яну 22 25 1550 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Софийската районна прокуратура се е самосезирала по случаите с отправени заплахи срещу разследващия журналист на Bird.bg Атанас Чобанов и столичния общински съветник Борис Бонев.

Вчера от Bird.bg съобщиха, че са получили предупреждение от чуждо правителство, че Чобанов е под „непосредствена заплаха“. По-рано Международният журналистически проект за разследване на организираната престъпност и корупцията, OCCRP, също съобщи в Twitter, че разполага със „сериозна и достоверна информация“ за заплаха срещу Чобанов.

Журналистът Атанас Чобанов е заплашен с покушение в България

От прокуратурата посочват, че до момента държавното обвинение не е било уведомено от институциите за отправена заплаха към журналиста, както би следвало да се направи по закон. Оттам посочват, че наблюдаващ прокурор ще извърши лична проверка по случая. А Атанас Чобанов ще бъде призован, за да му бъдат снети обяснения от прокурор

В хода на проверката са били изпратени и писма до МВР, Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“ - МВР, Главна дирекция „Национална полиция“, Столична дирекция на вътрешните работи, Държавна агенция „Разузнаване“, ДАНС и до Служба „Военно разузнаване“ с питане дали имат информация за отправена заплаха спрямо Чобанов и ако имат такава - какви мерки са предприети за защитата на журналиста.

След извършване на проверката прокурорът по случая ще прецени дали има достатъчно данни за извършено престъпление от общ характер. Ако такива са налице, ще бъде образувано досъдебно производство, съобщиха от прокуратурата.

Чобанов коментира действията на прокуратурата във своята Facebook страница, като заяви, че „при  чудодейното случайно разпределение“ преписката се е паднала на прокурор Иво Боев, за който се е знаело, че е прекратил една от преписките за полицейското насилие по време на протестите миналата година. „За „награда“ той е станал част от т. нар. спецекип в Софийска районна прокуратура. Тъй като съм призован да дам сведения, ще го направя най-любезно, но ще бъда лаконичен. Сведения на прокуратурата ще дам, но след оставката на Гешев и лично на следващия главен прокурор, след като се убедя в неговия интегритет. Дотогава разчитам да ме пазят чужди служби“, написа той. 

По-рано днес от ДПС също реагираха по случая. От пресцентъра на партията съобщиха, че председателят на партията Мустафа Карадайъ и депутатите Йордан Цонев и Делян Пеевски ще сезират ДАНС с искане за проверка на твърденията на Чобанов. „Въпреки че както журналистът Чобанов, така и сайтовете Биволь и Bird.bg неведнъж са разпространявали манипулации и тенденциозни внушения по адрес на ДПС и на депутати от партията (…), от ДПС считаме, че свободата на словото и неприкосновеността на журналистите при упражняването на тяхната професия са от първостепенно значение, пише в становището на партията.

Чобанов отговори на ДПС като заяви, че „сезирането на ДАНС от мафиотската организация под прикритие на политическа партия ДПС е доказателство, че поръчката срещу мен идва от първия ред в парламента“.

От Асоциацията на европейските журналисти – България (АЕЖ) също призоваха българските власти да предприемат „всички необходими мерки“ за защита на Чобанов. В позицията си от АЕЖ настояват да се направи всичко възможно, за да се установи и неутрализира евентуалният източник на заплахата срещу журналиста.

Прокуратурата проверява и твърденията на Борис Бонев за заплаха

Софийската районна прокуратура се е самосезирала и по заплахите срещу столичния общински съветник Борис Бонев. 

Уикенда той също алармира, че е получил информация от българските служби за непосредствена заплаха за живота му, която е потвърдена и от чуждестранни партньорски служби.

Борис Бонев получил заплаха за живота си

От държавното обвинение информират, че прокурор от Софийска района прокуратура ще извърши проверка по случая, а Бонев ще бъде призован за снемане на обяснения. Във връзка и с неговите твърдения са изпратени писма до различни структури.

От МВР също съобщиха, че работят по изясняване на случая.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама