Банковите преводи вече ще пристигат за час

12:37, 10 яну 22 25 2151 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Един час. Толкова ще отнемат всички преводи, които потребители и фирми правят помежду си през българските банки от февруари. В момента за толкова бърз превод се плаща допълнително като това струва повече на фирмите.

От БНБ уверяват, че банките повече няма да имат основание допълнително да таксуват бързите транзакции, съобщава sega.bg.

В момента разплащанията стават три пъти дневно през системата БИСЕРА и ако са преведени в следобеден час, например, може да пристигнат едва на следващия ден. За извършване на незабавен превод е системата RINGS, ползването на която се заплаща допълнително.

С промените преводите ще стават през Единната зона за плащания в евро (SEPA). На практика платежните нареждания ще се изпълняват 24 часа в денонощието през всички календарни дни на годината.

Засега плащанията към бюджета са изключени от нововъведението. Там левовите трансакции ще преминат в SEPA на по-късен етап.

Въпреки това улеснение, банковият превод ще струва пари както и в момента. Тегленето и внасянето на пари на каса в банковите офиси по традиция е в пъти по-скъпо от онлайн банкирането.

От началото на годината в допълнение редица банки отново увеличиха събираните от тях такси. По данни на БНБ тегленето на пари от банкомат на банката, от която е издадена картата, средно струва 25 ст., а от чужда банка - 1.15 лв. Когато това се прави на гише услугата струва средно за пазара 2.81 лв. или 0.41% от теглената сума като минимално се плащат 3.50 лв.

По данни на БНБ за 11-те месеца на изтеклата година банките са получили нетен доход от такси и комисиони за 1.12 млрд. лв., а за цялата 2020 г. по тази линия са дошли 1.04 млрд. лв.

Колко ще плащаме за банкови такси през 2022 г.?

През новата година ще плащаме повече както при теглене на каса, така и на банкомат. Таксите ще бъдат различни в зависимост от сумата. По-скъпо ще ни струва и при превод на средства – т.е. ако местим пари от сметка в сметка, независимо дали сметките са в една и съща банка, или в различни. Обслужването на разплащателна сметка също поскъпва за някои от банките. И през тази година обаче се очаква нивата на лихвите да останат ниски и тегленето на кредити да е сравнително евтино.

От началото на годината повечето големи банки вдигнаха най-масовите такси, които клиентите плащат. Най-вече – за операции на гише, където ни обслужва банков служител.

Абсолютен рекорд в ипотечното кредитиране миналата година

„Теглене на пари в брой от банков служител, внасяне на пари в брой през банков служител, преводи, които се правят на гише – увеличенията там са най-често между 10 и 30% спрямо предишните такси. Ако в част от банките, за да внесете пари в брой таксата досега ви е била 2 лв. – сега най-вероятно ще платите 3 или 3.50. Ако досега ви се е налагало да направите превод в банков клон и сте плащали 2 лв. – сега ще ви се наложи да платите 2.50 или 3 лв.“, посочи пред Нова телевизия финансовият и кредитен експерт Тихомир Тошев.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама