Абсолютен рекорд в ипотечното кредитиране миналата година

10:25, 04 яну 22 25 1590 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Какво се случи с личните ни финанси през изминалата 2021-ва година? Обедняхме ли и за какво харчихме парите си? Темата коментира икономистът Тихомир Тошев.

Голяма част от хората обедняха. Видяхме, че депозитите до 5 хил. лева намаляха. Но, ако погледнем в сегмента на средната и високата класа, ще видим, че забогатяхме. Разслояването в обществото стана по-драстично”, обясни той.

Винаги през декември харчим повече, отколкото сме планирали. При повечето българи има труден януари и февруари. Голяма част от българите избраха да празнуват по нашите зимни курорти. Като цяло хората, които напуснаха България, бяха по-малко”, каза икономистът в ефира на БНР.

Харчим рекордно много пари за подаръци

През изминалата година имаме абсолютен рекорд в ипотечното кредитиране. Малко над 5 млрд. са изтеглените ипотечни кредити през 2021-ва. Най-много хора изтеглиха потребителски кредити за ремонти и смяна на обзавеждане в дома”.

Очакваме тенденцията на ръст на цените на недвижимите имоти през годината да се запази. Имаме превес на купувачите – малко хора искат да продават, а много да купуват”, поясни Тошев.

Бързите кредити продължават да са най-скъпите продукти на нашия пазар. Бързите кредити ги има по цял свят, но те трябва да се ползват разумно”, каза още той.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама