„Политкаст“ еп. 25: Между политиката, леденото хоро и преброяването

09:00, 09 яну 22 / Политкаст 25 1687 Шрифт:
Симеон  Иванов Автор: Симеон Иванов

Заради липсата на новини и събития през първите дни на годината по-често поглеждаме извън границите на България, за да чуем и прочетем какво се случва и какво се очаква по света през годината.

Откроява се, разбира се, македонската тема. Слави Трифонов излезе с коментар, с който вероятно целеше да покаже оригиналност и остроумие, но в никакъв случай не можем да го окачествим като адекватна и зряла политическа позиция. От друга страна, не можем да му отречем, дори в политиката, той остава верен на стила си и на себе си.

За Слави Трифонов сякаш все повече важи максимата на някои щатски знаменитости, които са известни, просто защото са известни. Та на същия принцип Слави Трифонов е политик, просто защото е известен, защото от време на време пише фейсбук статуси и защото е лидер на парламентарно представена партия. Извън това, в поведението му трудно може да се открие някаква адекватна политическа визия.

Акцентът към външнополитическото обаче не се задържа дълго.

През седмицата вътрешният министър Бойко Рашков бе привикан в прокуратурата във връзка с обвиненията му по случая с магистрала „Хемус“. Изявленията му след това, поведението му в парламента с показването на снимки с пари, за които се предполага, че са използвани от ГЕРБ и от ДПС за купуване на гласове, дават почва на една теза, която сякаш с времето става все по-правдива. А тя е, че министър Рашков е силов в обвиненията и подхода си, но сякаш в някои случаи му липсва покритие и конкретни доказателства. Дали това е така, ще наблюдаваме през следващите месеци.

Не можем да отречем, че новата власт се опитва да наложи дългоочакваната нормалност в управлението. Правителството реши да отзове консула във Валенсия Пламен Георгиев, бивш шеф на антикорупционната комисия, станал известен с прословутата си тераса, неясното си участие в разследването на записи с бившия премиер Бойко Борисов и дипломата за владеене на испански, пълна с грешки, отколкото с работата си за противодействие на корупцията.

През седмицата пак се заговори за паркинга на депутатите на площад „Ал. Невски“. Вместо да се възползват от ситуацията и да дадат пример, като освободят площада от автомобили, от Народното събрание решиха да играят покер със СОС. Председателят на парламента Никола Минчев заяви, че ако целият площад стане пешеходен, то чак тогава няма да предявяват претенции за паркоместа.

Това бяха някои от основните акценти от началото на годината. Звучи доста по-спокойно, на фона на големите сътресения, събития и скандали през миналата година, но това е позитивно развитие. Всички се уморихме от политическите драми и известно успокоение би трябвало да е добре дошло.

Извън тези аспекти, през седмицата имахме повод за размисъл и върху българщината и българския етнос.

Изпитвам силната нужда да се разгранича от софийските ултралиберали, които подхождат с презрение и пренебрежение към леденото хора на Богоявление. Приемаме, че традицията не е древна, а е 30-годишна, приемаме, че участниците вероятно поемат солидно количество твърд алкохол, за да влезнат във водата. Приемаме и че и по време на събитието се наблюдават прояви на първично патриотарство и юнашки възгласи.

Въпреки това, мъжете от Калофер са създали нещо непреходно и отекващо времето - традиция, която има своята приемственост. А традициите, точно както законите, имат едно основно предназначение – трябва да се спазват. А щом са успели да я наложат и запазят, калоферци очевидно вярват в дадени идеали. Много от софийските субобщности за момента могат само да бленуват за подобни постижения.

Но как ще пребъде българщината, ако българският етнос не просперира?

Резултатите от последното преброяване показват, че за десет години България е намаляла с над 800 хил. души. Интересна съпоставка е, че на този фон жилищните сгради и жилищата се увеличават и то сериозно. Големият въпрос е кога обществото ни ще узрее да погледне на справянето с демографската катастрофа като на единствената смислена, надпартийна и екзистенциална кауза на народа ни. Така или иначе сме объркани в търсенето на българската мечта. Ако чакаме да си наредим кошничката преди да погледнем сериозно към демографския проблем... просто никога няма да си наредим кошничката, защото именно демографията е в основата на бленуваното от всички покачване на икономическото благосъстояние на народа.

Но за демографията подробно в друг епизод, сега рязко променяме темата и се насочваме към нуждата да осмиваме и да иронизираме и как това е неизменна част от демокрацията и свободата на словото.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама