Гешев се оплака на запад от новата власт

17:37, 08 яну 22 25 1749 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Главният прокурор Иван Гешев се е оплакал пред Европа от недопустим натиск от страна на настоящи и бивши управляващи върху независимата съдебна система.

Той е изпратил писмо от 32 страници до редица международни органи на 21 декември 2021 г. Сред получателите са председателят Европейския парламент Давид Сасолии председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, еврокомисари, председатели на парламентарни групи в ЕП, посолства на съюзнически държави в София, включително и на тези на САЩ, Великобритания, Франция, Германия.

Писмото на Иван Гешев беше разпространено от платформата „Ние идваме“ на адвокат Николай Хаджигенов и Арман Бабикян. Те го определят като скандално, което опозорява България пред европейските институции и чуждите мисии в София.

Писмото на главния прокурор до европейските институции идва в момент, когато всички държавни органи го призовават да си подаде оставката, но той очевидно няма намерение да направи това.

В писмото Иван Гешев просторно описва опитите да бъде свален от поста, като започва с протестите от лятото на 2020 г., на които протестиращи искаха оставката му. Според Гешев протестите са инспирирани и ръководени от „един от най-богатите българи“ Васил Божков, който е обвиняем по 19 престъпления и се укрива в Дубай. Това се доказвало от направени записи.

„Цветя за новата власт, акции срещу старата“: Гешев, Цацаров и вятърът на промяната

Главният прокурор се оплаква ог действията на премиера Кирил Петков, който поиска оставката му. Според Гешев по този начин е нарушен принципа на разделението на властите и се прави опит за оказване на политическо влияние върху независимостта на съдебната власт. Същото се отнася и за вътрешния министър Бойко Рашков, с който Гешев е в открита конфронтация, както и за правосъдния министър Надежда Йорданова, която го призова да си подаде оставката, пише Mediapool.

Гешев твърди, че „безпрецедентно“ за първи път след 1989 г. прокуратурата е разследвала, а след това предала и на съд министър (Нено Димов – на околната среда), заместника му, депутати, кметове и други длъжностни лица за корупция. И предишни прокурори за разследвали министри за корупция, като дори има и осъдени.

Главният прокурор се хвали и как е повдигнал обвинение на „известни олигарси“, „считани от обществото за недосегаеми за правоохранителните органи“. Изредени са имената на Васил Божков, банкерът Цветан Василев, братята Пламен и Атанас Бобокови, Миню Стайков, Евгения и Николай Баневи, Маринела и Ветко Арабаджиеви.

Гешев посочва, че в резултат на „отличното взаимодействие“ с Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество (КПКОНПИ), която се ръководи от бившия главен прокурор Сотир Цацаров, е „замразено“ имущество за около 3 млрд. лв.

Към момента нито едно от делата срещу т.нар. олигарси все още не е приключило с присъда, дори на първа инстанция, а междувременно някои от тях успяха да осъдят прокуратурата за незаконен арест.

Като успех от работата на прокуратурата Гешев отчита и изгонените руски шпиони, както и разбитата шпионска група в Министерство на отбраната.

Прокуратурата с нови подробности за шпионския скандал

Главният прокурор посочва и преустановяването на редица обществени явления, характерни за последните 30 години, като телефонни измами и понижена битова престъпност. Твърди, че „продължава трайната тенденция за много висок дял на осъдителните присъди - 97% от всички внесени дела“. Това е „впечатляващ резултат, както в регионален, така и в европейски мащаб“, пише Гешев.

Той определя като „безпрецедентен политически натиск“ решението на Комисията по конституционни и правни въпроси в 45-тото Народно събрание за закриването на специализираните съдилища и прокуратури. Напомня, че по този повод е имало протести на магистрати в цялата страна.

Невалидна ли е дипломата на Иван Гешев?

Иван Гешев пише още, че МВР е проверявало дипломата му за завършено юридическо образование. Възмутен е и от оказван натиск върху „личната му сфера“. Поводът е разпита на 83-годишния му баща и на жената, с която живее на семейни начала по повод образувани проверки срещу него от страна на МВР, които определя като незаконни.

Главният прокурор припомня и историята с оплакването на прокуратурата, че шефът на ГДБОП Калин Стоянов е упражнил натиск върху трима прокурори при разследването на аферата с източените милиони за строителството на магистрала „Хемус“.

Прокуратурата обвини директора на ГДБОП за натиск по делото „Хемус“

Иван Гешев определя като неверни твърденията, че „Планът за възстановяване е обвързан с персонално отстраняване на заемащия поста главен прокурор“. 

В края на писмото си главният прокурор отправя молба за „спешни действия“ до лицата, на които е изпратил писмото, в рамките на техните компетентности.

 

Правосъдният министър - няма натиск

Правосъдният министър Надежда Йорданова обяви днес, че е запозната с писмото на главния прокурор, но отрече новата власт да оказва натиск.

„Считам, че поведението, както моето, така и на управляващата коалиция и на колегите служебни министри, с което настояват главния прокурор да носи своята отговорност за неизпълнението на закона, даже в някои случаи за неговото нарушение, не е политически натиск. Напротив - това е изпълнение на правомощията в съответствие с конституцията и законите. Имам предвид изпълнение на правомощията на министъра на правосъдието“, обяви тя.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 20:33, 08 яну 22

Оставка каскет,нямаш срам.Престъпник си.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама