„Има такъв народ“ пак предлага партиите да получават по 1 лев за глас

17:29, 08 яну 22 / Политика 25 1601 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

„Има такъв народ“ отново предлага субсидия за партиите от 1 лв. на глас. Това обяви лидерът на партията Слави Трифонов във Facebook. Той уточни, че предложението ще бъде част от дебата за Бюджет 2022.

По изчисления на Трифонов и екипа му финансирането на партиите струва 50 хиляди лева на ден на българския данъкоплатец. Формацията, която получава най-много пари от държавните субсидии към днешна дата, е никому неизвестното политическо движение „Социалдемократи“ с лидер Елена Нонева.

Партията няма нито един депутат в Народното събрание, но като една от трите партии, с чиято регистрация „Продължаваме промяната” се яви на изборите, е получила 90% от полагащата ѝ се субсидия - 637 390 лв. за периода от 14 ноември до 31 декември. Останалите две партии-мандатоносителки – „Волт” и „Средна европейска класа” си поделят останалите 10% от средствата и са получили по 35 хил. лева.

Кой не влезе в парламента, но ще се утеши със субсидия

„Разбирам, че това е въпрос на предварителна коалиционна уговорка, с която Кирил Петков и Асен Василев са се съгласили. Това си е тяхна работа и не ме интересува.

Няма как обаче да не отбележа, че това е поредната глава от сагата с нелогичното, неморално и извратено финансиране на политическите партии у нас. Анонимна партия, без нито един депутат, само за 47 дни получава 637 хиляди лева партийна субсидия. Това наистина е нелогично, неморално и извратено“, пише Слави Трифонов.

По думите му останалите партии в парламента също получават „солидни финансови инжекции“, с които могат да издържат партийни телевизии, да купуват къщи на лидерите си, а като дойдат избори - да купуват гласове. Изключение прави само „Има такъв народ“, която взима само 1 лев партийна субсидия на глас и за въпросните 47 дни е получи 32 843 лева.

Припомняме, че до средата на 2019 г. партиите получаваха по 11 лв. за всеки глас в тяхна подкрепа. Телевизионният водещ и екипа му обаче разкриха, че всъщност партиите са прибирали с над 2 лв. от предвиденото по закон и депутатите с неохота склониха да намалят получаваната от тях субсидия до 8 лв. за глас.

Тази сума обаче също е прекалено висока субсидия за Трифонов и екипа му. Само преди 5 години те организираха референдум, на който попитаха избирателите дали са съгласни партиите да получават по 1 лв. за глас и над 2,5 млн. българи тогава подкрепиха орязването на парите за партиите.

В предните два парламента „Има такъв народ” предложи субсидията да стане 1 лев, но парламентарното мнозинство го отхвърли. Сега отново Слави Трифонов и екипът му ще опитат да орежат парите за партиите.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама