Кой не влезе в парламента, но ще се утеши със субсидия

12:59, 17 ное 21 / Политика 25 2257 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Близо 20 млн. лв. годишно ще получават партиите и коалициите, които ще участват в новото Народно събрание, както и партията, получила поне 1% от действителните гласове след изборите на 14 ноември. Това показва изчисление на „Дневник“ след справка в окончателните резултати на Централната избирателна комисия (ЦИК) при 100% обработени протоколи.

Държавна субсидия - по 8 лв. на глас - получават формациите, които имат поне 4% от гласовете на избирателите и влизат в парламента, както и партиите, които остават извън Народното събрание, но са достигнали прага от 1% от действителните гласове. Възможността обаче не важи за коалициите. По тази причина, макар и да е получила 2.29% от гласовете (60 057 гласа), формацията около Мая Манолова, Николай Хаджигенов и Татяна Дончева „Изправи се.БГ! Ние идваме!“ няма да получава държавна субсидия спрямо резултатите от изборите на 14 ноември.

Формациите, които влизат в парламента - „Продължаваме промяната“, ГЕРБ-СДС, ДПС, БСП, „Има такъв народ“, „Демократична България“ и „Възраждане“ - ще получават годишно общо 19 381 208 лв. държавна субсидия.

Формацията на Слави Трифонов настоява държавната субсидия за партиите да бъде от по 1 лв. (парламентът вече е отхвърлял такъв проектозакон - бел. авт.) на действителен глас и след предишни избори е заявявала, че връща средствата над това. „Възраждане“, с лидер Костадин Костадинов, пък имаше право на държавна субсидия още след изборите на 11 юли, когато партията получи 3.01% от гласовете.

Партия ВМРО се яви самостоятелно на изборите преди дни и получи 1.08% от гласовете (28 319 гласа) - заради лошия резултат лидерът ѝ Красимир Каракачанов и цялото ръководство на партията подаде оставки - ще получава годишно 226 552 лв. държавна субсидия. На предсрочните парламентарни избори през юли ВМРО се яви в коалиция с НФСБ на Валери Симеонов и „Воля“ на Веселин Марешки, като формацията бе наречена „Българските патриоти“. Тогава те получиха 3.14% от гласовете, но защото се явиха като коалиция, нямаха право на държавна субсидия.

На изборите на 14 ноември „Воля" също се яви самостоятелно и получи 0.27% от гласовете. НФСБ пък влезе с „Български демократичен форум Радикали" и„Целокупна България" в коалиция „Патриотичен фронт" и получи 0.33% от предпочитанията на избирателите.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама