Кърмене по време на необичайни и стресови ситуации

18:05, 07 яну 22 / Любопитно 25 1594 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

По време на извънредни и стресови ситуации всеки човек се намира в състояние на тревожност, защото е нарушил обичайния си начин на живот. Може да е необходимо да напусне дома си или да се наложи да се лиши от лекарски грижи, които са му необходими. 

Това, разбира се, са необичайни ситуации. Но всяка родилка може да изпадне в стресово положение. Дори и тогава, тя трябва да продължи да кърми бебето си, защото това е най-добрият начин да поддържа неговото физическо и психическо здраве. 

Стресовата ситуация не пречи на производството на кърма у майката. Само временно влияе върху способността за отделяне на мляко. Симптоми, които съпътстват тревожността и стреса са сухота в устата, учестен пулс, треперене на тялото, студени крака и ръце и др. Тези симптоми скоро ще отшумят, дори стресовата ситуация да продължи. Рефлексът за отделяне на мляко също действа по подобен начин. Може да се спре отделянето на мляко при уплаха и стрес, но за кратко време. Рядко – съвсем да спре. 

При всяка стресова ситуация е важно майката да не прекъсва кърменето. Ако чувства, че все още не може да кърми, майката трябва да изцежда млякото толкова пъти, колкото бебето обикновено се храни. Почиването на гърдите може да доведе до задръстване и блокиране на притока на мляко, до мастит и дори гной. Кога и защо гърдите се пълнят и се образуват бучки? Гърдите се пълнят с мляко и се напрягат около три-четири дни след раждането. Бучката е патологично състояние, което възниква поради дисбаланс между произведеното мляко и кърмата, която бебето поема. Ако не се лекува, бучката може да доведе до възпаление на гърдата. В този случай е важно да се храни бебето често и да се налага гърдата със студени компреси до облекчаване на състоянието й. 

Контактът на бебето с майката при кърмене му помага да се чувства в безопасност. Това може да намали емоционалния срив на майката, причинен от стрес или травма. В допълнение – хормоните за кърмене, отделяни от тялото, могат да й помогнат.  

Дори ако майката не се храни пълноценно или не е на балансирана диета, тя все още може да кърми бебето си пълноценно. В стресови ситуации имунната система може да страда от известно намаляване на физическата устойчивост. Затова е важно да се продължи кърменето, за да се гарантира максимална защита срещу патогени. Може и да е при голямо струпване на хора. Майчиното мляко съдържа идеално съотношение на питателни вещества и противоинфекциозни фактори, идеална храна за бебето и за укрепване на имунната му система. Кърменето в стресови ситуации позволява да се обезпечи храненето и здравето на новороденото и на деца в първите месеци, дори условията да са необичайни.

И нека да споменем за принципите за щастливото кърмене. Напук на стресовите ситуации. 

- Уверете се, че кърменето не е болезнено – принципът на ефективното блокиране.

- Нека бебето суче толкова често, колкото иска – принципът на търсенето и предлагането. 

- Нека майката знае, че е способна да произвежда мляко, за да кърми бебето си поне шест месеца – принципът на вярата в тялото.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама