Google разработва система срещу нахални любопитковци

18:40, 06 яну 22 / Любопитно 25 1672 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Спомняте ли си репликите от песента на Висоцки: „Някой друг чете писмата ми, гледайки през рамото ми“? Скоро тези, които обичат да си навират носа в кореспонденцията на други хора, ще загубят тази възможност. Поне що се отнася до електронното съдържание. Google обяви разработването на технология, която няма да позволи на непознати да гледат дисплея на смартфон, таблет или лаптоп от зад гърба на потребителя. Тази функция обаче ще работи само на операционната система Chrome OS.

Почти всички хора се сблъскват със ситуация, в която някой шпионира какво прави или чете човекът отсреща. Това може да се случи на обществени места и в транспорта. Ако това е член на семейството, такова шпиониране може да доведе до лични проблеми и конфликти. И ако колегите на работа се окажат нахални любопитковци, това като цяло може да бъде изпълнено с непредвидими последици - от жалби до шефовете до кражба на поверителна информация и изтичането й към конкуренти.

Днес има такива технически средства за защита срещу любопитство като поляризиращи филтри на екрана, които стесняват ъгъла на видимост, както и програми, които затъмняват екрана, оставяйки малък прозорец за потребителя.

Разработената от Google функция против привличане ще работи на базата на камерата на устройството, както и на хардуерен модул, който може да използва локални алгоритми, за да открие присъствието на други хора в кадъра освен потребителя. В този случай програмата не само ще затрудни други хора да четат съдържанието на дисплея, но и ще започне да предупреждава потребителите за заплахата от това. В зависимост от настройките, специално известие, икона на око или яркостта на екрана може да бъдат намалени в лентата на състоянието. За да активирате функцията, ще трябва да поставите отметка на „Активиране на откриването на шпиониране“ в настройките. Ако не искате да използвате тази услуга, можете просто да я изключите, пише БГНЕС. 

За съжаление, в съвременното общество нашите лични граници се нарушават все по-често. И появата на подобни „системи за защита“ е неизбежна.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама