За едни може, за други - не: едно „изключение“ предизвика бурен скандал

16:03, 05 яну 22 / Спорт 25 2108 Шрифт:
Ирина Иванова Автор: Ирина Иванова

Вчера стана ясно, че световната ракета номер 1 Новак Джокович ще играе на Откритото първенство на Австралия, след като властите в страната направиха „медицинско изключение“ за него. За това се похвали самият той в Instagram, като публикува снимка от летището, напът към Зеления континент. 

„Честита нова година на всички! Желая ви здраве, любов и щастие във всеки един момент от нея! Нека любовта и взаимното уважение да властват! Изкарах страхотни дни със семейството ми в почивката, а днес заминавам за Австралия с „разрешително за изключение“, написа сърбинът, който все още не е ваксиниран. 

Това за малко да сложи край на няколкомесечната драма, дали един от най-успешните тенисисти ще участва в първия турнир от Големия шлем за годината, или не. Появиха се обаче съмнения, че правителството във Виктория е отказало молба от Бордър Форс по отношение визата на Джокович, тъй като от тима му са подали грешния тип виза, пише австралийското издание The Age, цитирано от gong.bg. Отвори се и вратата за нов скандал - изключението за Джокович генерира огромна вълна на недоволство от страна на местните граждани и на някои от колегите му. 

Според сега действащите противоепидемични правила в щата Виктория никой тенисист няма да право да участва на турнира в Мелбърн, ако не е завършил имунизационния цикъл срещу коронавируса. Изключение се допуска само ако има медицинско позволение заради някаква непоносимост към препаратите. Именно такъв документ е бил издаден и на 34-годишния сърбин, без обаче да се назовава конкретната причина за това. 

Хора, чиито близки са в тежко състояние или се нуждаят от спешна помощ, не могат да пътуват между някои щати. На други е казано, че не могат да отидат на почивка или на кафе, ако не са ваксинирани, но явно когато си №1 в света, получаваш подобен пропуск“, заяви бившият състезател по австралийски футбол Кори Макърнън, цитиран от „Дневник“.

„Не знам какво да кажа, наистина. Мисля, че ако аз не бях ваксиниран, нямаше да бъде направено подобно изключение“, коментира Мъри по време на „АТП къп“ в Сидни. „Но все пак е хубаво за него (бел. ред. - Джокович), че е получил разрешение да дойде в Австралия и да играе“, добави той. 

„Джокович е сред най-великите за всички времена, но не е единственият“, коментира журналистът Анди Махер.

Организаторите на първия за годината турнир от Големия шлем начело с президента на австралийската тенис федерация Крейг Тайли подчертаха, че към 9-кратния шампион не е проявявано персонално отношение, защото молбата му е била разглеждана от две независими комисии

Техническият съвет по имунизациите в страната има списък с 5 изключения. Сред тях са сърдечно заболяване през последните три месеца, сериозна операция, положителна Covid-проба след 1 август 2021, усложнения след ваксиниране с предходна доза или хронични психични отклонения на играча. За момента не е известно сръбският тенисист да страда от някои от изброените диагнози.  

„Не сме правили специална услуга към Джокович, нито допълнителна възможност за него. Имаше си нормален процес. Общо 26 тенисисти подадоха молби за подобно изключение и част от тях бяха одобрени“, коментира Тайли, без да назовава имена. В публичното пространство също все още не е известно за други изключения, освен Джокович. Знае се обаче, че ваксинираната рускиня Наталия Вихлянцева няма да играе в Мелбърн, макар да е напълно имунизирана със „Спутник V“, заради съмнения на властите в ефикасността на препарата. 

Пол Анакон, който е бивш треньор на Роджър Федерер и Пийт Сампрас, отбеляза, че по негова информация молбите се подават анонимно. Тези два панела, които подписват документите, не знаят за кого го правят. Те просто следят симптомите. Ако всичко това е спазено, тогава всичко е наред, но е ясно, че тепърва ще има много въпроси“, посочи Анакон.

Според него Джокович трябва да бъде готов за напрежение сред местните почитатели на тениса и за не толкова добро отношение. Населението в Австралия беше подложено на няколко затваряния в последния две години и строги ограничения. „Знаем обаче, че Новак Джокович е много добър, когато срещу него има някакво противопоставяне“, добави той.

Министър-председателят на Австралия Скот Морисън предупреди, че Джокович ще бъде качен още на първия самолет за дома, ако се окаже, че има незадоволителни доказателства, подкрепящи издаването на документ за изключение. Той обаче отбеляза, че щом правителството на Виктория е издало медицинско разрешение на Джокович, трябва страната да се съобрази. 

Министърът на вътрешните работи Карън Андрюс обаче даде индикация, че последната дума по допускането на Джокович на австралийска територия ще има федералното правителство. „Никой състезател от участниците в Откритото първенство на Австралия няма да бъде облагодетелстван от специално отношение“, се казва още в изявлението от австралийското МВР, цитирано от „Сега“.

Как ще се развият нещата с участието на Джокович в Мелбърн, все още не е ясно. Безспорно обаче то е ключово и би пренаредило последващото развитие в един от най-големите турнири. Но въпросът дали това е изключение с цел печелене на пари, всъщност безумно много пари, няма как да не стои на дневен ред. Особено в момент, в който Австралия бележи бум на заболелите от коронавируса, а до преди месец стотици хора търпяха безумни ограничения. 

Коронавирусът и новите му варианти предизвикаха целия свят да налага нови и нови мерки, с цел да се принудят колкото може хора да се ваксинират. Дори френският президент Еманюел Макрон се закани да извива ръцете на неваксинираните и да ги „тормози“ за да вдигне нивото на имунизация.

Никой обаче не повдига въпроса, че клиничните изпитания върху ваксините все още продължават. Вярно, че регулаторните органи разрешават употребата на ваксината само ако научната оценка на резултатите от изпитванията показват, че ползите от ваксината са по-големи от рисковете. Но все пак въпреки напредналата наука е добре да уважаваме решението и на хората, които все още не са се имунизирали. Те могат да бъдат убедени в противното само с добра научна аргументация, ваксинационна кампания и доказателства. Ограниченията само подтикват към все повече фалшиви сертификати, които в един момент ще доведат до много по-страшни последствия. А докато има мерки и правила е добре те да бъдат не само за обикновенните хора, но и за звездите и за богатите. Защото неравностойното противопоставяне на бедни и богати, на ваксинирани и неваксинирани, не води до нищо друго, освен засилване на гнева и отслабване на вярата в медицината. А от това не печели никой…

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама