„Хемус“ може да се дострои само със специален закон

15:24, 05 яну 22 25 1413 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Единствено специален закон за узаконяване на незаконно извършваното до момента строителство може да даде възможност за продължаване на работата по АМ „Хемус“. Това обяви пред регионалната комисия на парламента ресорният вицепремиер Гроздан Караджов. Той даде да се разбере, че аутобанът няма да стане готов в близките години, като не се ангажира с конкретен срок.

По участъци 4 и 5 от аутобана се е работело, но те са незаконни строежи“, подчерта Караджов, цитиран от онлайн изданието на в. „Строител“. Според него до момента се е работило „на честна дума“ и сега за тези два участъка трябват поне две години за отчуждения, след това две години за строеж и довършване и може да се предполага, че в края на мандата, ако няма обжалвания на процедурите, ще бъдат реализирани.

Рашков: 30 - 40% от авансовите плащания за „Хемус“ са отивали в ГЕРБ

За подобни проблеми и по Лот 6 говори Караджов пред депутатите.

Министърът отбеляза, че „ако парламентът прецени, че трябва да разрушим построеното, ще го разрушим“, но вече са налети милиони левове и трябва да се търси решение, пише bTV.

При участъци 7 и 8 няма незаконно строителство, но е проектирано непрофесионално, налага се препотвърждаване на ново трасе. След това трябва отново да се проведат отчуждения, процедура по ОВОС и след това да се реализира строителството“, каза още той. За тези участъци предшественикът му на поста Виолета Комитова посочи, че трасетата минават през защитени зони.

Все пак нещо ще стане ли готово скоро?

Участък 2 от трасето се очаква да бъде реализиран до есента на тази година. Към момента дейностите са спрени заради промяна на първоначалното трасе. Поради изместване на трасето, трябва да се премине цялата процедура за издаване на разрешително за строителство“, посочи Гроздан Караджов.

По думите му обаче участъкът няма да може да се използва, а ще влезе в експлоатация заедно със следващия участък от магистралата. „Вероятно двата участъка ще бъдат пуснати през юни догодина“, каза Караджов.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама